недеља, јун 16, 2024

Vuletić: Vučićeva priča o miru uz najavu vojne intervencije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. oktobra 2021. – Jučerašnji događaji u Kosovskoj Mitrovici samo su još jedan od epiloga dugogodišnjeg nerešavanja problema, nastalog raspadom Jugoslavije, u čemu je tadašnje rukovodstvo Srbije imalo najvećeg udela, navodi u saopštenju Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

U periodu posle devedesetih, političari i Beograda i Prištine ne pokazuju dovljno volje ni sposobnosti da ovo pitanje reše. Nestabilnost, antagonizam, kriminal, posebno šverc, traju već godinama. Umesto civilizovanog dogovora o normalizaciji snabdevanja i razmeni roba, šverc služi i jednoj i drugoj strani da, po potrebi, izaziva incidente koristeći ih u političke svrhe.

Ima istine u analizama poznavalaca kosovskih prilika da je akcija kosovske inspekcije i policije trebalo da posluži Aljbinu Kurtiju za jačanje rejtinga pred lokalne izbore zakazane za nedelju i da je zato akcija bila gruba i opasna po živote ljudi. Međutim, odgovor Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, još više je politizacija nemilog događaja i najava aktivnosti koje mogu da budu vrlo opasne po ceo region.

Vučićev razgovor sa Srbima sa Kosova u Raškoj kao i obraćanje pripadnicima Žandarmerije u Kraljevu nisu samo izraz brige za srpsko stanovništvo na severu Kosova već, očigledno, korišćenje ove situacije za najavu upotrebe sile. Uverenje da će vojnici izvršiti svetu dužnost ako ih država pozove i da će u tome pobediti, takođe je deo predizborne kampanje predsednika Srbije, ali ima i mnogo šire implikacije, od svesne najave oružanih sukoba do mogućeg testiranja kako će Rusija, i još po neko, reagovati u tom slučaju.

Građanski demokratski forum, ističe Vuletić, osuđuje upotrebu sile na severu Kosova u, inače legitimnoj istrazi šverca i drugih nezakonitih radnji, ali osuđuje i reakcije Aleksandra Vučića i ostalih predstavnika vlasti Srbije zbog nepromišljenog i neodgovornog ponašanja čije posledice mogu biti pogubne. Ovakva reakcija političkog vrha Srbije u potpunosti osvetljava prave razloge intenzivnog naoružavanja poslednjih godina i dokazuje da vlast rešenje kosovskog problema, iako stalno govori o miru, više vidi u upotrebi sile nego u razgovorima i kompromisu.