понедељак, јул 22, 2024

U RS ukazom predsednice Inckova odluka stavljena van snage

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 14. oktobra 2021. (Beta) – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović proglasila je ukazom nevažećom odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Ukaz je stupio na snagu juče, a u njemu se navodi Željka Cvijanović da se Inckova odluka neće primenjivati na teritoriji Republike Srpske, kao i da nadležni organi ovog bh. entiteta neće sarađivati s nadležnim organima BiH u pogledu primene te odluke.

Cvijanović je potpisala i ukaz o proglašavanju Zakona o dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim su definisane višegodišnje zatvorske kazne za one koji RS nazivaju genocidnom i agregorskom tvorevinom.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska poštovati svoje zakone i da ne prihvata zakon koji je nametnuo Incko. Bošnjački delegati u Veću naroda RS stavili su veto na primenu tih zakona, ali je Ustavni sud RS presudio da njima nije ugrožen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović već je najavio podnošenje apelaciju Ustavnim sudom BiH sa zahtevom da se utvrdi uskladjenost tih zakona sa Ustavom BiH.

“Ustavni sud Republike Srpske je rekao da je to u redu, prihvatili smo proceduru. Verovatno će to doći do Ustavnog suda BiH, koji će po inerciji sve što je doneseno u Republici Srpskoj smatrati nevažećim, ali ja moram da poručim da će zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske važiti. Posle toga, nema potrebe da ponovo idemo u Narodne skupštine RS”, rekao je Dodik za RTRS.