уторак, фебруар 27, 2024

Vuletić: Srbija ne sme da ignoriše sumanutu politiku Milorada Dodika

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. decembra 2021. – Ima li Srbija pravo kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma da ignoriše sumanutu politiku Milorada Dodika? Na jučerašnjoj sednici Skupštine RS donete su odluke koje podrivaju ustavnopravni poredak BiH čime je formalno i institucionalno podržana politika kojom Dodik otvoreno preti godinama unazad državi čiji je i sam kopredsednik.

Srbija pored toga što je potpisnik u Dejtonu, ističe u saopštenju za javnist predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, ima i najveću odgovornost za ratove devedesetih, a rat u BiH je bio najkrvaviji, sa najvećim brojem žrtava i sa genocidnim epilogom u Srebrenici.

Jučerašnja diskusija u parlamentu RS nam je pokazala na šta je sve spreman Milorad Dodik i njegov SNSD  kada su ignorisali zrno razuma nekolicine poslanika opozicije koji su vrlo jasno naglasili da su takve odluke uvod u novi rat.

GDF zahteva od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane da podržava Dodika i stane na put njegovim krvavim namerama. Građani Srbije moraju da budu svesni da nije moguće uništiti BiH, a da istovremeno ne bude uništena i Srbija.

Veliku odgovornost, navodi Vuletić, za nemo posmatranje Dodikovog pira snose mediji koji u svojim izveštajima ovoj temi posvećuju usputne priloge pri kraju dnevnika. Politički establišment takođe ima veliku odgovornost jer svojim ćutanjem tiho podržava ratnu politiku Dodika i Vučića. Ako britanski parlament ima vremena dva puta u poslednjih mesec dana da se bavi situacijiom u BiH kao i ministri na samitu NATO u Rigi, morali bi i opozicioni političari u Srbiji da nađu malo vremena i izjasne se u ovo predizborno vreme o zlu koje nam se sprema, opominje predsednik Građanskog demokratskog foruma.

D. B.