среда, фебруар 28, 2024

Vuletić: Ideolozi srpskog nacionalizma ne miruju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. septembra 2021. – U izdanju Službenog glasnika Srbije objavljena je naučna monografija pod nazivom „Uspon jedne ideje – Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“, autora Nenada Kecmanovića, Aleksandra Vranješa i Željka Budimira sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci..Reč je o politikološkoj studiji koja prati višegeneracijski kontinuitet ideje o slobodi i samostalnosti srpskog naroda na prostoru BiH, a u tom kontekstu i Dodikov doprinos sazrijevanju i realizaciji te ideje tokom protekle dve decenije.

Pisac predgovora i recenzent Darko Tanasković naveo je da se Doidikova uloga već danas, i bez vremenske distance, može oceniti kao ključna za političko iskazivanje i akciono galvanizovanje u Srba odavno i snažno prisutne ideje o prevashodnoj nužnosti i imperativu odbrane slobode, dostojanstva i samostalnosti. Recenzent Srđa Trifković naveo je da u godini koja zasigurno nosi i Republici Srpskoj i Dodiku izazove bez presedana i opasnosti neviđene od ratnih godina do danas, ova korisna i čitljivo napisana knjiga pruža značajan.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) rekao je za portalforum.rs da ideolozi srpskog nacionalizma nikada ne miruju. „Monografija Uspon jedne ideje’ je samo poslednji pojavni oblik stare ideje zbog koje je u krvi rasturena Jugoslavija. Žalosno je što je normalno u Srbiji da dvadeset godina posle promena koe su usledile 5. oktobra 2000. godine. državni Službeni glasnik objavljuje takve stvari, a zatim se  razrađuje taj otrovni sadržaj kroz sve režimske medije“

Dodik pre i posle

Predsednik GDF podseća da je Dodik došao na vlast bukvalno na američkom tenku, imao je 1998. godine samo dva poslanika ali nakon hapšenja popriličnog broja funkcionera SDS ubrzo zatim je Biljana Plavšić predložila tada marginalnog Dodika za premijera. Bio je, navodi Vuletić, i od međunarodne zajednice predstavljen kao „razuman političar“. Tada Dodik ispravno komentariše ratni epilog u Bosni i Hercegovini i stvari naziva pravim imenom; u Srebrenici je bio genocid a Maladić i Karažoć su ratni zločinci! Ubrzo nakon tih početnih stavova Dodik shvata koji je očito lakši način utemeljenja i dugogodišnjeg opstanka na vlasti.

Dodik je danas perjanica zlokobnog nacionalizma i najaktivnije, potpuno otvoreno radi na razbijanju BiH. Predsednik Vučić to sve podržava,finansira i rekao bih organizuje jer bez njega ništa ne bi bilo ni od ove monografije koja lansira Dodika u nacionalne zvezde.

Srbija se poslednjih godina posebno bavi izazivanjem tenzija u susednim državama, svedoci smo ovih dana događaja u Crnoj Gori. Sve je to povezano i staje u najnoviju krilaticu ,, srpski svet’,’ koja se pre trideset godina zvala ,,svi Srbi u jednoj državi’’. Da ironija bude veća tada su Srbi i živeli u istoj (jednoj) državi, ali zahvaljujući ideolozima koje sam pomenuo na početku komentara i njima sličnim Srbi su želeli srpsku državu. To, naravno, nije bilo moguće i epilog takve politike znamo. Bojim se da nismo naučili ni blizu lekcije iz tih poraza i sigurnim korakom idemo u nove poraze, kazao je Vuletić

D. B.