уторак, март 5, 2024

Veton Suroi: Nema normalizacije bez obostranog priznanja

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 7. septembra 2021. (Beta) – Prištinski novinar i publicista Veton Suroi ocenio je danas da se za uspeh dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine mora promeniti okvir pregovora, kao i da u njemu obe strane treba da budu “zastupljene ravnopravno i kao nezavisne države”.

“Pregovori se moraju uspostaviti na nivou dve nezavisne države koje žele da uspostave mirovne odnose”, rekao je Suroi u intervju zaTV Euronews Albania. On je naveo da Srbija “ne prihvata prošlost, ne osudjuje ratne zločine” a istovremeno zahteva da se Zapadni Balkan integriše u EU.

Suroi je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom (Zajednica srpskih opština) nazvao “greškom”. Kako je ocenio, sporazume za regulisanje života Srba na Kosovu trebalo je sklopiti nakon što Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Suroi je kazao da postoji “konkurencija između Albanije i Kosova” , dok je “prvi greh” to što se veruje da može doći do integracije regiona bez okončanja sukoba, navodeći da se radi o sporovima koje Srbija ima sa Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Suroi je član savetodavne grupe stručnjaka Vlade Kosova za dijalog sa Beogradom.