петак, јун 21, 2024

Vujović: Rezolucija o Srebrenici je odgovor na “srpski svet”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. maja 2024. (Beta) – Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da je usvajanje Rezolucije o sećanju na genocid u Srebrenici odgovor zapadne zajednice na takozvani srpski svet koji promovišu Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin i Miloš Vučević.

Vujović je agenciji Beta kazao da zapadna zajednica, odnosno zemlje Kvinte, udaraju Vučića po prstima i podsećaju da mora da disciplinuje Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske.

“Rezolucija je i upozorenje da Srbija do septembra mora da uskladi svoju politiku sa spoljnom politikom Evropske unije (EU). Peščani sat će uskoro iscuriti, kao i strpljenje Zapada”, naveo je on.

Ocenio je da se Zapad umorio Vučićevom kupovinom vremena i da sada traži da se dosledno sprovedu Francusko-nemački plan i Ohridski aneks, uključivši i član 4 koji zahteva da se Srbija ne protivi prijemu Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Od Vučića i njegove vlade se bez odlaganja očekuje da omoguće Rio Tintu da počne s iskopavanjem litijuma i drugih ruda radi uklanjanja zavisnosti Zapada od Kine i njene tehnologije i baterija, ne samo na frontu električnih automobila, već i šire. Rezolucijom o Srebrenici, Zapad podseća Vučića da su mu omogućili da krade izbore, vara demokratske principe, ali da to ima svoju cenu koju sada Srbija i srpski narod moraju da plate”, istakao je Vujović.

Naglasio je da je Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici samo prvi račun, a da sledeći tek dolaze. Vujović je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama ponašao kao vođa navijača. “Ogrtanjem srpske zastave oko ramena, Vućić nas je podsetio da je vođa navijača i da mu je to zvanje možda i najvažnije”, kazao je bivši šef misije Savezne Republike Jugoslavije u UN.

“Aleksandar Vućić je promašio datum dolaska u Njujork, misleći da je kraj avgusta i da ide da bodri Novaka Đokovića. Ali ne, stigao je na politički Grend slem i prošao kao badly loser (loš gubitnik). A imao je kraj sebe najjačeg aplauz majstora (Marko Đurić) i branio onih čuvenih pet prema nula. Porazi se ponavljaju, a tabela to pokazuje. Da bi se porazi izbegli neophodno je da imate strategiju, koncepciju i taktiku kako da pobedite. Vučić od toga ništa ne poseduje”, rekao je Vujović.

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Za usvajanje Rezolucije glasali su predstavnici 84 zemalja, protiv je bilo 19, a uzdržanih šezdesetosam.