среда, фебруар 21, 2024

Vučić zamolio Dodika da se srpski predstavnici vrate u institucije BiH

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. januara 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj (RS) da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS, imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a “posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv RS i njenog rukovodstva”.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić je rekao da njegova molba Dodiku “i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju”. “Naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, izjavio je Vučić na sastanku u Beogradu i ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj predlog.

Na sastanku Vučića i Dodika koji nije prethodno najavljen, ocenjeno je da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ceo region. Vučić je ocenio da su sankcije SAD protiv Dodika i drugih zvaničnika RS užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u celom regionu.

Dodik je istakao da se protiv RS i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći.

Kao primer za to, ukazao je na obeležavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom usledile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage RS predstavili kao pretnju miru, dok, kako je naveo, stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provodjenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega SAD, navodi se u saopštenju.

Vučić i Dodik su razgovarali i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku RS, te da će o tome timovi dvojice predsednika i dve vlade ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost. Dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i RS uključujući i zajednički sastanak dve vlade, za 27. januar, navodi se u saopštenju.