четвртак, јун 13, 2024

Preminuo novinar Vlastimir Mijović

Slične objave

Podeli

U Sarajevu je u šezdesetpetoj godini umro novinar Vlastimir Mijović. Bio je od onih malobrojnih za koga su svi govorili da je sjedinio vrhunsko znanje u zanatu i isto takvu ljudskost.

Vlasta je bio i ljudina i novinarčina. Rođen je u Foči 1956. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka završio je u Sarajevu, gde je živeo od 1964, ne računajući godine provedene u Beogradu kao urednik omladinskog lista Mladost i kao dopisnik Oslobođenja nekoliko godina takođe iz Beograda i pet godina moskovskih gde je bio dopisnik Oslobođenja.

Pre nekoliko meseci Mijoviću su lekari dijagnostikovali kancer na plućima. Nekolicina zajedničkih prijatelja, Nijaz Skenderagić, Rajko Živković, Bogić Bogićević… javljali su da se uspešno oporavlja. Ipak, bolest je nadjačala.

Tokom trideset godina profesionalnog rada u novinarstvu pisao je za brojne medije. Uređivao je desetak dnevnih i nedeljnih novina, vodio televizijske i radio-emisije, napisao hiljade novinskih tekstova

Počeo je još davne 1979. godine kao novinar u Našim danima (današnji magazin Dani, koji je bio rasadnik novinara i pisaca otprilike kao holandski Ajaks fudbalera u vreme Johana Krojfa), od 1981. do 1985. godine, bio je glavni i odgovorni urednik lista Naši dani. Od 1985. do 1988. godine bio je glavni i odgovorni urednik sedmičnog lista Mladost iz Beograda, a nakon toga postaje politički komentator dnevnog lista Oslobođenje. Od 1990. do 1995. bio je stalni dopisnik Oslobođenja iz Moskve.

Povratkom u Sarajevo jedno vreme 1995/1996. godine uređivao je Oslobođenje za inostranstvo, sa sedište bilo u Ljubljani. Godine 1996. postaje zamenik glavnog urednika magazina Svijet, a tokom 1996. i 1997. pomoćnik je glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Oslobođenje, potom i glavni i odgovorni urednik. U to vreme me je angažovao za stalnog dopisnika iz Beograda.

Njegovi tekstovi su izlazili u listovima Svijet, Danas, NIN i Duga, Delo i Mladina, Slobodna Dalmacija, Walter, Business magazine, Globus… Dobitnik je priznanja Novinar godine (1998) u izboru Udruženja novinara Bosne i Hercegovine.

Sve siromašniju bivšu jugoslovensku novinarsku struku napustio je još jedan velikan. Dragi Vlasto, neka ti je laka bosanska zemlja.

Dragan Banjac