субота, април 20, 2024

Vučić: Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. avgusta 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom u Beogradu da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu.

Vučić je na Instagramu napisao da je Lajčaku preneo da je “veoma zabrinut zbog plana” kosovskog premijera Aljbina Kurtija “da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta”.

Lajčak je došao u Beograd u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u briselskom dijalogu. Prethodno je, u ponedeljak, razgovarao sa Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je napisao da su glavna tema razgovora bile pripreme sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Lajčak: Sadržajan razgovor sa Vučićem

Miroslav Lajčak (Foto: Beta)

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je danas imao sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku briselskog dijaloga i primeni svih sporazuma postignutih u tom procesu.

“Danas sam u Beogradu imao sadržajan razgovor sa predsednikom Vučićem o sledećem sastanku na visokom nivou u septembru, nastojanjima da se smanje tenzije i da se održe novi lokalni izbori na severu Kosova, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u dijalogu”, napisao je Lajčak na mreži Iks.