недеља, мај 19, 2024

Vuletić: Vlast u Herceg Novom na talasu litija i SPC

Slične objave

Podeli

Sagovornik Analitike ističe da će razlazom sa Milatovićem, Spajić dobiti slobodu da drugačije odlučuje i priliku da bude dio ili da formira stvarno proEU vladu Crne Gore. Poručuje i da bi ulazak Crne Gore u EU bio udarac za Vučića

„Vlast u Herceg Novom je zabludjeli izraz vlasti u Crnoj Gori koja je došla 2020. dobrim dijelom na talasu litija državne crkve Srbije. Spaljivanjem lutke u liku Andreja Nikolaidisa na novljanskom karnevalu pokazali su svoju suštinsku nemoć, jer je nemoguće zarobiti i spaliti istinu kojom ih gospodin Nikolaidis raskrinkava u svojim kolumnama“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Građanskog demokratskog foruma iz Beograda Zoran Vuletić.

Nikolaidisu su, kako je istakao, ovim činom učinili veliku čast pokazavši svoju jalovost i nemoć.

Dodik poručuje da mu je jasno da za svoje postupke ima plebiscitarnu podršku Srba 

Vuletić se osvrnuo i na posjetu predsjednika entiteta RS Milorada Dodika Crnoj Gori i problematične poruke koje je poslao iz Podgorice, kazavši da ništa od toga što Dodik radi ne bi moglo da se desi da nema podršku srpske regionalne politike.

„Moram da napomenem da srpsku regionalnu politiku ne čini samo Vučić sa svojim partnerima na vlasti nego i najveći dio opozicije koju formiraju i promovišu opozicioni mediji (N1 i NovaS). Radi se o duboko naopakoj politici koja je doživjela slom prije 24 godine. Tada se zvala Velika Srbija u pokušaju, a danas Srpski svet takođe u pokušaju. Nacionalistički konsenzus DSS-DS-SRS(SNS)-SPS koji je ukorijenjen 2004/2005. živi i danas kroz odnos prema prošlosti, Kosovu, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj“, ukazuje Vuletić.

Sagovornik Analitike ističe da kada vidimo oko kojih tema se najžešće sukobljavaju vlast i mainstream opozicija u Srbiji zaključak je Vučić nema političku alternativu već konkurenciju.

“Nisam do sada čuo ni riječ kritike na Vučićev račun zbog odnosa sa Andrijom Mandićem ili Miloradom Dodikom, a posebno nikome od njih ne smeta prisan i prijateljski odnos Dodika sa Putinom“, ukazuje Vuletić.

Nažalost, kako dodaje, Dodik nam i ovoga puta poručuje da mu je jasno da za svoje postupke ima gotovo plebiscitarnu podršku Srba gledajući sveukupnu srpsku medijsku i političku scenu.

„Cijenu toga decenijama će plaćati buduće generacije“, upozorava Vuletić.

Vučić nije mogao da prihvati trajno udaljavanje Crne Gore od Srbije

Sagovornik Analitike stava je da bi bilo sjajno da Crna Gora ponovo krene krupnim koracima ka EU, jer bi to, kako dodaje, pozitivno prodrmalo region.

„I da, dijelim stav da bi ulazak Crne Gore u EU bio udarac za Vučića, ali i za opozicione aktere, jer spoljna politika Srbije od 2004. praktično je nepromijenjena“, kaže Vuletić.

Međutim, kako dodaje, kao što Putin nije mogao da podnese da Ukrajina postane uređena demokratska država, članica EU sa Ukrajincima koji su vrlo sličniRusima, tako ni Vučić nije mogao da prihvati trajno udaljavanje Crne Gore uz evropski kulturni model života od Srbije, pa je, kaže, preko SPC i srpskih stranaka instalirao Andriju Mandića sa svojom strankom u vlast Crne Gore.

„Mislim da nema ništa od EU integracija sa takvom politikom i zbog toga mi je iskreno žao“, navodi Vuletić.

Razlaz Spajića i Milatovića samo formalizovan, desio se u predizbornoj kampanji

Proteklih dana svjedočili smo i formalnom razlazu Spajića i Milatovića, nakon što je Milatović podnio ostavku na funkcije u partiji. Dan kasnije, iz PES je isključen ministar pravde Andrej Milović, a nakon toga raspuštena su i dva opštinska odbora, među kojima i podgorički. U danima nakon toga, ostavke pojedinihfunkcionera najjače parlamentarne partije nastavile su da se nižu.

Razlaz: Spajić i Milatović (Foto: Pobjeda)

Sagovornik Analitike kaže da je razlaz Spajića i Milatovića sada samo formalizovan, te da se on desio još u predizbornoj kampanji, a svima bio vidljiv tokom procesa formiranja nove Vlade Crne Gore.

„Raspuštanje određenih odbora i isključenje ministra Milovića je logična posljedica takvih sukoba. Dobro bi bilo da aktuelna previranja dovedu do ozbiljnije, proevropske politike koja trenutno ne postoji u ovoj koalicionoj Vladi“, ističe Vuletić.

Prevladaće interes obje strane, nastaviće da vladaju u istom formatu 

On smatra da premijer Spajić sada nema mnogo manevarskog prostora da mijenja većinu, uostalom, kako dodaje, i do sada je funkcionisao sa istim ljudima bez obzira što je bilo jasnih neslaganja.

„Interes obje strane će prevladati i nastaviće u istom formatu da vladaju“, ističe Vuletić.

Jovana Vuković (Portal analitika)