субота, јун 22, 2024

Vučić uručio Dodiku Prednacrt zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. avgusta 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu predao srpskom članu predsedništva Bosne i Hergovine Miloradu Dodiku Prednacrt zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Vučić je na instragam profilu “buducnostsrbijeav” napisao i da bi taj prednacrt trebalo da usvoje Skupština Republike Srpske i Skupština Srbije na Dan nacionalnog jedinstva, 15. septembra ove godine. On je naveo da je sa Dodikom razgovarao o budućnosti regiona, te da su posebno razmatrali inicijativu Otvoreni Balkan, i konkretne projekte, poput izgradnje dela auto-puta od Kuzmina do Bijeljine.

“Saglasili smo se da je saradnja između Srbije i Republike Srpske izuzetna na svim nivoima i da srpski narod ne sme i ne može sebi da dozvoli bilo kakve sukobe i povratak u prošla vremena. Naše zajedništvo i jedinstveno delovanje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja i istorijskog sećanja nijednog trenutka ne sme biti dovedeno u pitanje”, dodao je Vučić.

Početkom avgusta u Beogradu, je saopšteno da su rukovodstva Srbije i Republike Srpske dogovorila da parlamenti Srbije i tog entiteta Bosne i Hercegovine 15. septembra usvoje prednacrte Zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Njime je predviđeno da škole u Srbiji i Republici Srpskoj imaju iste sadržaje iz istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti.