среда, фебруар 28, 2024

Navaljni se žali na psihološko nasilje, mora da gleda državnu televiziju

Slične objave

Podeli

LONDON, 26. avgusta 2021. (Beta) – Pritvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni uporedio je ruski zatvor sa kineskim radnim kampom i požalio se da mora da gleda program državne televizije osam sati dnevno.

Navaljni, koji je izgradio političku karijeru kritikujući korupciju u Rusiji, služi kaznu u maksimalno obezbedjenom zatvoru u Pokrovu, 100 kilometara istočno od Moskve.
U prošlonedeljnom komenatru za Gardijan iz zatvora, Navaljni je pozvao Zapad da preduzme mere protiv korupcije u Rusiji i “slomi” oligarhe.

Ove nedelje Navaljni je za Njujok tajms rekao da je dane teškog rada u sovjetskim gulazima zamenilo ono što naziva psihološkim nasiljem ispiranja mozga i propagande.
“Zamislite nešto poput kineskog radnog logora gde svi marširaju u redu i gde su svuda kamere. Tu je stalna kontrola i kultura ‘cinkarenja”, naveo je. Rekao je i da stražari nadziru zatvorenike dok satima gledaju državnu propagandu i ne dozvoljavaju im da čitaju ili pišu i bude onoga ko zaspi.

Ipak, prenosi danas Gardijan, Navaljni je i dalje optimista u vezi režima Vladimira Putina tvrdeći da će se jednog dana okončati. “Pre ili kasnije ta greška će biti ispravljena i Rusija će krenuti demokratskim, evropskim putem razvoja – jednostavno jer to ljudi žele”, rekao je Navaljni u intervjuu za Njujork tajms koji je objavljen juče.

On je takodje ponovio kritike na račun SAD i evropskih vlada zbog sankcija Rusiji za koje kaže da nanose više  štete ljudima nego onima na vlasti. Navaljni je početkom godine upućen na služenje zatvorske kazne od tri i po godine jer je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom. Sud je saopštio da će u obzir uzeti vreme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, pa će on morati da odsluži kaznu od dve godine i osam meseci.

Ovog meseca je optužen za nova dela i, ako bude proglašen krivim, preti mu tri godine zatvora što znači da bi iz zatvora izašao posle 2024, odnosno posle predsedničkih izbora u Rusiji.