петак, април 12, 2024

Vučić: Srbija između čekića i nakovnja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. marta 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vlast sačuvati “celovitu Srbiju, onako kako piše u Ustavu” i da Srbija neće biti izolovana.

“Pred nama nije lak period ali kad vodimo odgovornu, ozbiljnu i mudru politiku Srbija izlazi kao pobednik”, rekao je Vučić u Donjem Tovarniku na početku posete Sremskom okrugu. Ponovio je da će “čuvati mir” jer, kako je rekao, “Srbija nema dece na bacanje”.

Predsednik Srbije je izjavio da nije “preveliki optimista” uoči sutrašnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Ohridu ali i da je Srbija “uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima”.

Vučić je kazao da na novu rundu dijaloga uz posredovanje EU ne putuje “ni sa kakvim porukama” i da je sve što je imao da kaže, već rekao izaslanicima EU i SAD, Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru tokom njihove nedavne posete Beogradu.

“Nemam nikakve posebne poruke, sve sam već rekao u lice Eskobaru i Lajčaku pre dan ili dva u Beogradu, sutra ću to reći i (Žozepu) Borelju i (Aljbinu) Kurtiju i to je to”, kazao je Vučić u Inđiji odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska Sremskog okruga.

Naveo je da se nada “pristojnom razgovoru” sutra u Ohridu. “Ne znam šta ljudi očekuju. Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima a hoće li biti ili ne, nisam preveliki optimista, …“, rekao je predsednik.

Ponovio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana u skladu sa četiri dokumenta potpisana u Briselu. “Sadržaj tih dokumenata mora biti ispunjen a njihove fantazmagorije o danskim, švedskim modelima, za to nisam naročito zainteresovan. Ako tražite Lajbnicov dovoljan razlog da okrivite Srbiju, to ćete uvek naći, za to ne morate da izmišljate nove modele”, rekao je Vučić.

Ocenio je da se Srbija danas nalazi “između čekića i nakovnja”. “Kosovo je njihovo čedo, oni moraju da ga ljuljaju. Zato smo uvek u težoj poziciji. Oni koji podržavaju teritorijalni integritet Srbije svi imaju bezbroj svojih problema pa smo ostali između čekića i nakovnja. Ali izvući ćemo Srbiju na dovoljno pametan i mudar način”, kazao je Vučić.