среда, фебруар 28, 2024

Vučić: Srbija će biti čvrsto opredeljena za evropski put

Slične objave

Podeli

BERLIN, 4. maja 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu da će Srbija biti čvrsto opredeljena za evropski put i da je dobro razumela poruku Nemačke i svih ostalih po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Vučić je rekao da je su „temeljno i detaljno“ razgovarali o odnosu Beograda prema Rusiji u svetlu njene invazije na Ukrajinu.

Ono u šta nema nikakve sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu. Srbija će biti čvrsto opredeljena za taj put iako ankete pokazuju da u Srbiji to nije najpopularniji put. Bili smo pod sankcijama čitavu deceniju i zato imamo drugačiji sentiment prema sankcijama, ali je Srbija dobro razumela poruku i Nemačke i svih ostalih“, kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje zašto se Beograd nije pridružio sankcijama EU protiv Rusije, Vučić je naveo da se Srbija u Ujedinjenim nacijama „izjasnila nedvosmisleno i jasno po pitanju pravne i političke prirode sukoba u Ukrajini“.

Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano, za razliku od svih ostalih. Mi nismo otvorili poglavlje 31 (u pregovorima sa EU) i imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa odlukama EU. Kancelar Šolc je bio vrlo jasan, na vrlo snažan način je ponovio zahteve Nemačke i to je sve što imam da kažem“, dodao je Vučić.

Povodom najave da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Vučić je rekao da je „čuo te tvrdnje“, ali da je za njega „bilo važno ono što je rekao kancelar Šolc“, da sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine „mora da bude sprovedeno u delo“.

„Nadam se da se to odnosi i na Briselski sporazum. A ako neko ne želi da poštuje vašingtonski sporazum, onda će i naše ruke biti odrešene, postupaćemo u skladu sa našim državnim interesima“, kazao je Vučić.

On je rekao da će večeras biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u organizaciji kancelara Šolca. „Verujem da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u dijalogu sa Prištinom koji za nas nije lak. A rekao sam kancelaru Šolcu zašto nije lak. Daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ta rešenja ne mogu biti samo naše želje“, naveo je.

Vučić je rekao da je sa Šolcom imao „izuteno konstruktivan, sadržajan i fer razgovor“ i dodao da je „imao priliku da govori o stavovima Srbije“.

„Kancelar Šolc je danas više puta ponovio da je uveren u evropsku budućnost celog zapadnog Balkana. Pokušaću da citiram, rekao je da to ne treba da bude kao fatamorgana, da vam se čini da je blizu pa vam uvek izmiče. To je važno obećanje za sve ljude na zapadnom Balkanu i za Srbiju“, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da se „raduje skoroj poseti“ Šolca Beogradu, zahvalivši mu „na iskrenosti, otvorenosti i dobrom razgovoru“.