уторак, фебруар 27, 2024

Vučić: Sa Kosovom dijalog uopšte ne postoji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. aprila 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nema šta dobro da očekuje od razgovora o Kosovu, jer “stvarni dijalog ne postoji”.

“Ne našom željom, ne našom voljom, već željom onih kojima ne pada na pamet ni da razgovaraju kako će da ispune nešto što su potpisali pre 10 godina. Niko ih ne tera na to, ali ti isti koji ih ne teraju, u stanju su nas da teraju i maltretiraju, i naš narod. Od tablica do svega drugog što je potpuno sporedna stvar u Briselskom sporazumu”, rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Ocenio je da je cilj da se Srbi sa severa “ili proteraju, ili nateraju da se pomire sa nezavisnošću”, kao i da se Srbija navede na priznanje nezavisnosti. Prema njegovim rečima, dijalog se sveo na “naredjenja Srbiji koja ona zbog Ustava i pozicije ne može da ispunjava”.

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, Vučić je ocenio da je u pitanju “svetski sukob”, jer prema njegovim rečima, sa jedne strane je cela zapadna strana koja naoružava jednu stranu (Ukrajinu), a sa druge strane svetska sila poput Rusije. “Suština u tome je da imamo svetski ekonomski sukob, imamo svetski politički sukob jer smo izloženi neverovatnim pritiscima, pretnjama i ucenama ekonomskim napretkom ili nazadovanjem zemlje”, naveo je on.

Vučić je istakao da će o eventualnom uvođenju sankcija Rusiji, kao i izjavama predsednika Rusije Vladimira Putina o Kosovu, Donjecku i Lugansku, govoriti 6. maja.