петак, јун 21, 2024

Bodrožić ponovo izabran za predsednika NUNS

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. maja 2023. (Beta) – Dosadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izabran je danas ponovo na tu funkciju, na redovnoj izbornoj skupštini tog udruženja. Kako je saopšteno, posle brojanja glasova, od 103 listića na 96 je dobio podršku.

Bodrožić je zahvalio na poverenju, uz nadu da će i u ovom četvorogodišnjem periodu ispuniti očekivanja, obećavši više rada jer ima prostora za to uz želju da se članovi udruženja što više uključe u aktivnosti.

“Potrudiću se, pre svega obilazeći Srbiju, da više ljudi uključim u aktivan rad”, rekao je Bodrožić. On je, na početku skupštine, rekao da mu je žao što je jedini kandidat, ali da će kolege reći kod glasanja reći šta misle o njegovoj kandidaturi, navodeći da je moguće ostaviti i prazan papir.

Kako je ranije navedeno, samo Željko Bodrožić je ispunio uslove, predviđene statutom, za kandiduturu. Bodrožić je, u svom izbornom programu, naveo da je u prethodnom periodu dosta toga pozitivnog urađeno, iako ima dosta prostora za napredak u svakom segmentu, uz konstataciju da se funkcionisalo “uprkos pritiscima i pretnjama koje doživljamo i kao pojedinci i kao Udruženje, bolje rečeno – uprkos neprijateljskom okruženju u kojem radimo i stvaramo a koje kreira državna vlast”.

On je naveo da će NUNS i dalje biti uključen, “u meri u kojoj nam bude omogućeno, u sve procese izmena i dopuna zakona koji se u potpunosti ili delom tiču novinarske profesije”.

“Uprkos stalnim napadima i opstrukcijama koje dolaze od predstavnika vlasti, naša je namera da uz pomoć i podršku domaćih i inostranih partnera učestvujemo u donošenju važnih dokumenata iz našeg domena i održavamo kontakte sa državnim organima i institucijama”, naveo je Bodrožić, u programu dostavljenom uz kandidaturu.

Kako je ocenio, “dosadašnji prekidi razgovora sa predstavnicima vlasti i povremeni bojkoti bili su opravdani, ali su se nekad pokazali nedelotvornim i kontraproduktivnim”.

“No, s obzirom da režim predvođen predsednikom države i premijerkom bezočno i sve učestalije vređa, napada i kriminalizuje novinare profesionalnih medija, što ugrožava njihovu bezbednost i egistenciju, pogotovu u unutrašnjosti, uvek postoji mogućnost da uz široki konsenzus sa partnerskim udruženjima i asocijacijama, i uz konsultacije sa članstvom, preduzmemo radikalnije korake”, naveo je Bodrožić.

Podsetio je da je NUNS nedavo pokrenuo platformu za bezbednost novinara “Na prvoj liniji”, “na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima da ispravno postupaju u slučaju onlajn pretnji”. Pokrenulo je i telefon 24/7, za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce.

U biografiji Bodrožića se podseća da je dobitnik NUNS-ove novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, godišnje nagrade za najboljeg novosadskog novinara lista Dnevnik, te nagrade lista Danas “Stanislav Staša Marinković”, za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu.

Glavni je urednik nedeljnika Kikindske. Novinarstvom se bavi od 1991. godine. Tokom devedesetih radio je u više lokalnih medija a oktobra 1998. sa grupom mlađih novinara iz Kikinde i okoline pokrenuo je taj nedeljnik, na srpskom i mađarskom jeziku.

Prethodni tekst
Sledeći tekst