уторак, фебруар 27, 2024

Vučić: Prijateljstvo Srbije i Kine iskreno i veliko

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. oktobra 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prijateljstvo Srbije i Kine “iskreno i veliko” i dodao da “nije čudno” što se neretko naziva “čeličnim prijateljstvom”. “Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije baš na onaj način na koji Srbija podržava politiku ‘jedne Kine'”, kazao je Vučić nakon sastanka sa šefom kineske diplomatije Vang Jiom.

Vučić je zahvalio Vangu na mogućnosti da Srbija učestvuje u kineskoj inicijativi “Pojas i put”. “Podržavamo mudre reči predsednika Kine Si Djinpinga na poslednjoj sednici Ujedinjenih nacija i njegove inicijative za globalni razvoj. Srbija i Kina u poslednjih pet godina utrostručile trgovinsku razmenu. “Kina je naš treći trgovinski partner i to raste munjevitom brzinom. Imamo gotovo osam milijardi zajedničkih projekata a posebno mi je drago što je gospodin Vang istakao neophodnost saradnje u robotici, veštačkoj inteligenciji, jer na taj način Srbija uz podršku Kine, ide ukorak s najrazvijenijim zemljama sveta”.

Dve zemlje nemaju otvorenih pitanja i odlično sarađuju u međunarodnim institucijama, kao i u sferi multilateralnih i bilateralnih odnosa, kazao je Vučić.