субота, јун 22, 2024

Vučić: Politička pozicija Srbije nikad teža

Slične objave

Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je politička pozicija Srbije “nikad teža” kao i da je “dodatno komplikovana” izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vučić je posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u Berlinu, rekao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi s obzirom na krizu u Ukrajini, “gotovo nemoguća”.

“Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške stavove. Srbija je već 71 dan na istoj poziciji. Nisam ni juče tokom razgovora sa kancelarom Šolcom skrivao našu poziciju”, kazao je Vučić u obraćanju novinarima.

Ponovio je da je Srbija na evropskom putu, da se neće “okretati nigde drugo” kao i da ostaje vojno neutralna. Vučić je dodao da razgovori koje je vodio sa nemačkim zvaničnicima nisu bili jednostavni. “Nemačka je najsnažnija evropska zemlja u svakom smislu, ne možemo mi da biramo i da menjamo njihov stav po pitanju Kosova jer to se neće dogoditi. Zadovoljan sam velikim interesovanjem nemačkih zvaničnika za razgovore a sutra ću govoriti zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i Srbiju”, rekao je Vučić.

On je naveo i da je sinoćni razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Berlinu bio “mnogo težak” i najavio da će tehnički dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 13. maja u Briselu.

Dodao je da bi početkom juna trebalo da se konsultuje s predstavnicima političkih partija o trenutnoj poziciji Srbije u svetlu krize u Ukrajini.