уторак, мај 28, 2024

Vučić na sastanku sa Šmitom: Primena bonskih ovlašćenja ne doprinosi stabilnosti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. aprila 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa Visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Кristijanom Šmitom, kome je izrazio “jasno neslaganje sa poslednjim odlukama i primenom bonskih ovlašćenja”, za koje smatra da “ne doprinose stabilnosti”, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Šmit je izneo svoje viđenje razloga za upotrebu bonskih ovlašćenja, navodi se u saopštenju. Kako se navodi, dvojica sagovornika analizirali su situaciju u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini i saglasili se da je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i celom regionu od presudnog značaja za ekonomski napredak zapadnog Balkana.

Šmit je prekjuče na osnovu bonskih ovlašćenja poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, navodeći da je da je taj zakon “u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda BiH” i da je obustavio njegovu primenu do odluke Ustavnog suda BiH.

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je juče izjavio da neće poštovati Šmitovu odluku da se poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, već da će taj zakon danas biti objavljen u Službenom glasniku RS.