уторак, јул 16, 2024

Vučić na Bledu: Srbija privržena evropskom putu

Slične objave

Podeli

BLED, 1. septembra 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu ali da entuzijazam za pristupanje EU slabi ne samo u Srbiji već na čitavom Zapadnom Balkanu.

Na panelu posvećenom budućnosti Evropske unije (EU), Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, ali kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU i da će jednog dana te zemlje postati članice. “Kazao bih sada nešto iskreno i nadam se da se nećete ljutiti. Entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo sopstvene načine za podsticanje privrednog rasta”, naveo je on.

Vučić je rekao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, zahvaljujući tome što su uspostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti poput inicijative Otvoreni Balkan koja je dogovorena jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se to nekima ne sviđa “jer nemaju kontrolu nad procesom”.

Naveo je primer Severne Makedonije koja je promenila ime da bi počela pristupne pregovore sa EU, ali se to još nije dogodilo. “Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim ničiju pomoć, već samo iznosim istinu. Mi to vidimo”, dodao je Vučić rekavši da zato zemlje regiona moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost.

“Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima”, naveo je.

Na panelu posvećenom budućnosti EU Vučić je kazao da veruje u ujedinjenu Evropu,  pomirenje kao i u pragmatičan i praktičan pristup u pronalasku boljih rešenja za budućnost.

“Verujem u ujedinjenu Evropu, jer samo ujedinjena Evropa može da na prikladan način pronadje odgovore za sva predstojeće krize”, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, svi znaju kakve imaju zadatke i šta treba da se promeni i svi treba da shvate da su “jedni drugima potrebni”.

“Pogledajte na primer Srbe i Hrvate koji apsolutno ne mogu ni o čemu da se slože o pitanjima iz prošlosti, ali ja verujem da bez saradnje, Srbi i Hrvati ne bi mogli čak ni da prežive u budućnosti niti da pobošljaju svoje pozicije”, rekao je Vučić.

Na dvodnevnom Bledskom strateškom forumu učestvuju lideri iz regiona i više zemalja Evropske unije (EU), kao i visoki zvaničnici Unije.