уторак, март 5, 2024

Vučić: Moguće izbacivanje Rusije iz UN

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. marta 2022. – Kriza zbog rata u Ukrajini dramatično se odražava na Srbiju i više ništa nije kao pre pet dana, nije pitanje principijelnosti i stava Srbije već okolnosti koje su nas dovele u ovu situaciju, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnom obraćanju i najavio moguće promene Rezolicije 1244 o Kovosu u UN.

“Ima nekoliko zamki za Srbiju. Albanci (Kosovo) su postavili zahtev za članstvo u NATO, a to je podržala i Turska. Takođe, moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, pa potom pritisak na Kinu za promenu Rezolucije 1244, posle kod neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije.

Naglasio je da je to pitanje “neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju”. Dodao je i da je razgovarao sa predstavnicima svih važnijih zemalja sveta.

„To je ideja albanskih lobista. Da li moguće ili ne – ne isključujem tu mogućnost“, kazao je. “Može neko da kaže da tehnički nešto nije moguće, ali svašta sam mislio da nije moguće, pa je postalo moguće”. Drugi vid problema, kako je Vučić rekao, jesu ekonomski problemi: “Ta vrsta pritisaka na poziciju koju čuvamo na osnovu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost, značiće smanjivanje stranih investicija u Srbiju i nove probleme”.

„Naša zemlja je suočena je sa ogromnim pritiskom u kome malo ko želi da čuje argumentaciju vezanu za Kosovo i malo koga interesuje šta se događalo 1999.godine. “Za njih je to završena stvar”, rekao je Vučić .

On je na konferenciji za novinare naveo da mu je teško da sistematizuje sve šta je hteo da kaže i da mu nikada u poslednjih deset godina nije bilo teže. Naveo je da je proteklih 48 sati razgovarao sa mnogima sa predstavnicima SAD, EU, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, razmenjivao poruke oko svih važnih pitanja – od glasanja za deklaraciju i rezoluciju do sankcija koje se uvode Rusiji.

Na pitanje šta sadrže pritisci o kojima govori, on je rekao da u razgovororima predstavnici EU nisu spominjali oduzimanje statusa kandidata EU, niti Kosovo, ali neki drugi su, kaže, pominjali sve – od investicija do Kosova – sve što stoji nekome na raspolaganju kada, kako kaže, na nekog vrši pritisak.

Zahvalio se predsednici Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, ali i predstavnicima SAD što su želeli da ga saslušaju jer, kaže, vidi i zna, da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđe mogućeg protiv Rusije.

„Od petka kada sam se poslednji put obratio dogodile su se brojne promene, ceo svet je postao drugačiji za samo tri do pet dana. Bukvalno više ništa nije isto. Sve ono što smo živeli do juče, mislili da smo znali, odjednom više ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni. Srbija se, nalazi u izuzetno

teškoj situaciji. Danas manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju Srbije, i našeg naroda bilo gde u svetu”, rekao je Vučić i dodao da nije pitanje naše principijelnosti, ispravnosti našeg stava, već gotovo neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju.

„Čuvaćemo mir u regonu i bićem popustljivi i nećemo odgovarati na svakodnevne provokacije iz Prištine i drugih delova regiona“, istakao je Vučić i dodao da kroz težak period možemo da prođemo samo ako smo zajedno možemo da prevaziđemo probleme i da guramo zemlju napred, jer se ne sme zaboraviti da je Srbija jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji.

Na pitanje novinara da li bi Priština mogla da iskoristi krizu u Ukrajini i postane članica NATO i EU i koliko je to u skladu sa međunarodnim pravom, predsednik Srbije rekao je da međunarodno pravo, niko ga nigde ne poštuje, da ga poštuje Srbija i još dve tri zenlje i da se on proteklih dana osećao kao predsednik slobodne zemlje.

Na pitanje kako reaguje “na nož u leđa Turske Srbiji” zbog predloga da Kosovo uđe u NATO, on je rekao da je pripremljena nota Turskoj, ali da još ne zna da li će biti prosleđena.

Vučić je rekao i da Srbija neće oduzimati rusku imovinu, neće oduzimati vrtiće i škole i da će ako bude bilo potrebno kupovati ono što je rusko. Rekao je i da je novac građana u Sberbanci siguran i da je tu banku kupila Aik banka.Govoreći o ekonomskoj krizi koja može da usledi rekao je da je formirano desetak različitih timova . Formiran je tim za humanitarnu pomoć Ukrajini, za prijem ranjenih i povređenih iz Ukrajine kao i poseban tim za prijem izbeglica.

Srbija će, kako je rekao, videti kako brže da izdaje boravišne i druge dozvole izbeglicama, po uzoru na EU, ali da Srbija neće učestvavti u izvozu oružja, niti dozvoljavati da preko naše teritorije moze da prolazi oružje za ratna područja ili zemlje koje učestvuju u sukobu i to će se striktno kontrolisati. „Svega ima više nego dovoljno za domaće potrebe“, naveo je Vučić u obraćanju javnosti i dodao da su naručene velike količina mleka u prahu koje treba da stignu, a da je sve ostalo od rezervi hrane obezbeđeno i da će biti pšenice i kukuruza i za region, Crnu Goru, Albaniju, BiH.

Kada je reč o merama koje će biti preduzete, Vučić je rekao da se još neće ograničavati izvoz, jer naši poljoprivrednici i biznismeni treba da zarade i da će ograničenja biti uvedena samo ako bude bilo potrebno.