среда, јул 24, 2024

Vučić: Ispitali smo 21 lokaciju navodnih masovnih grobnica, Priština nijednu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. juna 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vlasti u Prištini nisu odgovorile na zahteve srpske strane da istraže više lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima su sahranjeni srpski civili i vojnici ubijeni tokom sukoba 1990-ih.

Vučić je u televizijskom obraćanju građanima rekao da je na teritoriji centralne Srbije do sada ispitana 21 lokacija navodnih masovnih grobnica sa telima kosovskih Albanaca. “Na četiri smo našli tela kako se pretpostavlja, ubijenih kosovskih Albanaca. Nismo ništa krili, na svaki zahtev Prištine i međunarodnih institucija smo odgovorili. Na lokaciji Kiževak su pronadjeni ostaci 11 tela, za dva tela je DNK analizom ustanovljeno da su Albanci”, kazao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je Beograd još 2013. tražio od Prištine da ispita više lokacija na teritorijama opština Suva Reka, Klina, Đakovica a kasnije i lokaciju oko karaule Košare na kojoj su sahranjeni pripadnici Vojske Jugoslavije ubijeni tokom sukoba 1999. godine.

“Mi ne želimo da krijemo bilo koga ko je počinio zločin, ali želimo da saznamo mesta na kojima su ubijeni srpski vojnici i civili, poput članova porodica Šutaković i Petrović, jer to doprinosi miru i stabilnosti i stvaranju većeg poverenja Srba i Albanaca”, kazao je Vučić i dodao da je albanska strana pokušala da odbacivanje sporazuma o saradnji na rešavanju pitanja nestalih osoba pravda zahtevom za smenjivanje predsednika Komisije Vlade Srbije za nestala lica, Veljka Odalovića.