уторак, март 5, 2024

Vučić i Krivokapić: Odnosi sa Crnom Gorom od suštinskog značaja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. novembra 2021. – Dva državnika imali su sastanak u devet sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

“Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Vlade Republike Crne Gore”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu. Vučić je rekao da su za Srbiju odnosi sa Crnom Gorom, kao i sa svim susedima, od suštinskog značaja.

“Za Srbiju su odnosi sa Crnom Gorom, kao i sa svim susedima, od suštinskog značaja. Postoji obostran interes za revitalizaciju infrastrukture koja nas povezuje, a posebnu važnost pridajemo razvoju ekonomskih odnosa”, napisao je Vučić na instagram profilu “budućnostsrbije”, uz fotografije sa sastanka.

Krivokapić se zahvalio na gostoprimstvu i toplom dočeku i naglasio da Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

Vučić je poželio je, kako se navodi, dobrodošlicu predsedniku Vlade Crne Gore u Beogradu i kazao da je za Srbiju Crna Gora najbliža država. Izrazio je očekivanje da će u budućnosti susreti između zvaničnika dve zemlje biti češći i intenzivniji.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim ekonomskim prilikama i izazovima koje na planu ekonomskog oporavka zemalja zapadnog Balkana i regiona u celini. Vučić je istakao da se obe države suočavaju sa energetskim izazovima, i da je u tom smislu neophodno pripremiti ozbiljnu strategiju za prevazilaženje tih izazova.

Krivokaoić je izrazio uverenje da će se odnosi Crne Gore i Srbije, u smislu ekonomske saradnje, intenzivirati u narednom periodu i kao takvi doprineti postpandemijskom oporavku privrede i stabilizaciji ukupnih prilika. U tom smislu, investicije iz Srbije su više nego dobrodošle.

“Odlučni smo da radimo na snaženju standarda građana kao osnovnom preduslovu daljeg napretka. U tom kontekstu pripremili smo plan ekonomskog oporavka „Evropa sad“, a paralaleno s tim moramo raditi na snaženju infrastrukture, kako bismo obezbijedili diverzifikaciju privrednih aktivnosti, smanjili uvoznu zavisnost i otvorili kvalitetna radna mjesta – istakao je premijer.

Naglašen jr značaj izgradnje autoputa, a premijer Krivokapić je izrazio jasnu nameru Crne Gore da nastavi sa izgradnjom preostalih deonica autoputa, do granice sa Srbijom.

Vučić je najavio da će i Srbija sa svoje strane sigurno završiti deonicu autoputa do Duge Poljane, kao i da će raditi na modernizaciji svog dela železničke pruge Beograd – Bar.

Na sastanku je ocenjeno da su obe zemlje posvećene evropskim integracijama, te da je na tom planu razmna iskustva i podrška susednih zemalja od ključnog značaja za nastavak integracionog procesa.

Sastanak je završen sa željom da se saradnja između Crne Gore i Srbije, na svim poljima, dodatno osnaži u interesu građana obe zemlje i naše zajedničke evropske budućnosti.

D. B.