среда, фебруар 28, 2024

Picula ne isključuje ulogu Srbije u događanjima na Cetinju

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 10. septembra 2021. (Beta) – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocenio je da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prevazišlo verski karaktet i dodao da ne isključuje ulogu Srbije u događajima na Cetinju.On je kazao da godinu dana nakon parlamentarnih izbora ne mogu biti zadovoljni jer Crna Gora pokazuje elemente duboko podeljenog društva.

Crkveni obred ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija održan je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, uz brojne incidente, desetine povredjenih i angažovanje jakih policijskih snaga. Proteste protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i opozicija a prisustvovao je i predsednik Milo Đukanović.

Picula je za televiziju Nova M rekao da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije u Podgorici na vreme upozoravale šta se može dogoditi kada je reč o ustoličenju mitropolita Joanikija, jer je to “dogadjaj koji je prevazišao verske okvir”. “Pratimo jednu vrstu pritiska na Crnu Goru koja je naravno režirana od strane Beograda i ja bih rekao da je jedan dobar deo odgovornosti za stanje u kome se danas nalazi Crna Gora mora biti pripisan Beogradu, pogotovo onom delu crnogorske političke scene koji je pod očiglednim uticajem Beograda i generalno rečeno, politizovana crkva i klerikalizovana politika ne mogu biti promotori ideja koje formalno zagovaraju”.

Nije na međunarodnoj zajednici da vodi politiku u Crnoj Gori, to moraju voditi oni koji su izabrani od naroda, koji imaju odgovornost za sprovođenje određene politike, mislim naravno ne samo na vlast već i na opoziciju. Prema tome, mogućnost intervencije sa strane EU je izuzetno ograničena”, smatra Picula.