петак, јун 21, 2024

Vladimir Pajić: Objaviti sve ugovore i formirati telo koje će pratiti obnovu GŠ

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. maj 2024. – “Ministarstvo građevinarstva i ministar Vesić da objave sve ugovore, počevši od ovog potpisanog juče, jer je zgrada Generalštaba značajna kao zaštićenog kulturnog dobra i jednog od simbola Beograda.” rekao je Vladimir Pajić, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana.

Pajić je dodao da Pokret slobodnih građana zahteva da se formira posebno telo koje će pratiti svaki korak obnove zgrade i rekao “Mi nismo protiv obnove zgrade Generalštaba, ali imamo strah da će se zbog interesa investitora narušiti njen izgled i njen status kao zaštićenog dobra.”

“Zgrada Generalštaba porušena u bombardovanju 1999. mora biti obnovljena u originalnom izgledu, bez ikakvih intervencija i dogradnji oblakodera kako smo mogli da vidimo na nekom nesrećnom renderu koji je objavila kompanija koja je preuzela izgradnju.” Kaže Pajić.

“Ne verujemo Goranu Vesiću koji je juče sa Affinity Global Development potpisao Ugovor o revitalizaciji kompleksa zgrade bivšeg Generalštaba, i rekao da će svi radovi  biti učinjeni u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji, koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine, te zbog toga tražimo formiranje posebnog tela za nadgledanje. Pokazalo se da on, a ni druge institucije koje vode naprednjaci nikada nisu vodili računa o zaštiti kulturne baštine, već su je rušili i razbijali.” zaključio je  Vladimir Pajić.

D. B.