петак, јун 21, 2024

Klasikova izabrana djela

Slične objave

Podeli

Piše: Akademik Gradimir Gojer

Izabrana dela Pere Zupca, Arhiv Vojvodine, 2023., Novi Sad. Autoru legendarne i nezaboravne poeme “Mostarske kiše”, koja je kao knjiga, u negdanjem Sovjetskom Savezu doživjela za naše prilike fantastičnih gotovo dvadeset miliona primjeraka, snimana na nosače zvuka, recitirana od intimnih poetskih svetkovina do “arensko-stadionskih” prigoda, izišla su Izabrana djela.

Na stranicama ovih knjiga upečatljivo se doimaju i prozni tekstovi osobito oni koje je Zubac nadahnut pjesništvom, sineastičkim ostvarenjima i slikarstvom svoga sabrata Mike Antića ispisao kao trajan znamen na jedno sretnije doba, drugovanja, radosti, ali i tugovanja. Osobno me posebno “začarala” knjiga “Povratak Mostara“, ništa manje vrijedna od legendarnih „Mostarskih kiša“, nikako po vrijednosti u njihovoj sjeni.

Bogati pjesnikov život koji obuhvaća i njegovo iznimno plodno djelovanje na novosadskoj televiziji, scenaristiku, publicističke tekstove, jedan od kliktaja doživljava u romanesknoj prozi o velikoj ljubavi Laze Kostića – Lenki Dunđerskoj, koja će vjerojatno biti objavljena u sabranim djelima Zupčevim.

Ova Izabrana dela Pere Zubca smatram kulturnim događajem par excellence.