среда, мај 29, 2024

Vlada u Prištini na mesec dana odložila primenu mera

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 1. avgusta 2022- Vlada Kosova na mesec dana je odložila primenu reciprociteta. Kako je saopšteno ove mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer (Jeff Hovenier) izjavio je kasno sinoć da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom, rekao je Hovenijer, prenela je RTK.

Odluku Prištine pozdravili su visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel (Josep Borrell) i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

“Očekujem da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU”, napisao je Borel na Tviteru.

Posle odluke vlasti u Prištini da na mesec dana prolongira izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve gradjane Srbije koji ulaze na Kosovo, na zahtev ambasade SAD, uklonjene su barikade koje su bile postavljene na prelazu Merdare, na kojem od jutros saobraćaj funkcioniše normalno.

Kako je javila RTS, na prelazu Merdare, na kojem se sinoć formirala kolona od pet do šest kilometra, od jutros nema gužve, a na ulazak na Kosovo čeka se 10 minuta.

D. B.