недеља, мај 26, 2024

Vjosa Osmani traži ubrzano učlanjene Kosova u NATO

Slične objave

Podeli

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je cilj Kosova da što pre uđe u NATO, Evropsku uniju i Savet Evrope. Osmani je to izjavila u Viljnusu, tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

Predsednica Kosova od juče boravi u Litvaniji, gde je rekla da je “apsurdno da u okviru NATO Partnerstva za mir postoje anti-NATO zemlje poput Belorusije i Srbije”, a da Kosovo nije dobilo poziv da pristupi tom partnerstvu.

Ona je zahvalila Litvaniji na kontinuiranoj podršci Kosovu i rekla da članstvo u NATO treba posmatrati iz bezbednosne perspektive. “Zbog toga sve slobodoljubive zemlje u Evropi, koje žele da doprinesu miru i bezbednosti, zaslužuju da budu u NATO. A aspiracije za njihovo članstvo treba podržati. Smatram da ne samo Finsku i Švedsku, već i zemlje u našem regionu, poput Kosova i Bosne i Hercegovine, treba podržati ubrzanim procesom članstva”, kazala je ona.

Dodala je da je 93 odsto građana Kosova za članstvo u NATO-u i da je to “istorijska težnja naroda Kosova od 1999. godine”.

(Beta)