недеља, мај 26, 2024

Više stotina Zagrepčana podržalo Ukrajinu

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 5. marta 2022. (Beta) – Više stotina građana okupilo se danas u centru Zagreba na skupu podrške Ukrajini, u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i zagrebačke zajedinice Ukrajinaca.

Okupljeni na Trgu bana Jelačića nosili su zastave Ukrajine i Hrvatske, kao i brojne transparente sa antiratnim porukama ispisanim na hrvatskom i engleskom jeziku i one protiv agresije Rusije na susednu zemlju. Isticali su se transparenti: “Stop the war, save Europe”, “Ukrajina je srce Evrope“, “Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone“.

Ambasador Ukrajine u Zagrebu Vasil Kirlič u emotivnom govoru je zahvalio građanima i hrvatskoj vladi na podršci i pozvao NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine da bi spasio hiljade života Ukrajinaca. On je naglasio da treba reagovati odmah. “To je genocid i za to će zločinci morati da stanu pred međunarodni sud”, naglasio je Kirilič.

S njim se saglasio hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula koji je istakao da će ruski predsednik Vladimir Putnin morati da odgovara kao i Slobodan Milošević.

Većina govornika istakla je da Hrvatska saoseća s Ukrajincima ističući da je i njihova država 90-tih bila sučena sa agresijom i ratom. Na skupu podrške učestvovali su i predstavnici vlade kao i pojedini ambasadori država Evropske unije (EU).

Manji skupovi podrške gradjanima Ukrajine održani su i u nekoliko drugih hrvatskih gradova. Prema izveštajima hrvatskih medija, na antiratnom skupu u Puli, tridesetak Rusa koji žive u Istri istakli su transparente podrške Ukrajincima.

“Mirno nebo za svu decu”, “Ukrajino, uz tebe je ruski narod” i “Putin je rat”, neke su od poruka koje su bile ispisane na na transparentima. Oni su nosili ukrajinske zastave, poslali poruke mira i pozvali na prekid rata, ističući da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi.