недеља, мај 19, 2024

Nedavanje legitimiteta

Slične objave

Podeli

Svetislav Basara

Bez prethodne dojave internih obaveštajnih službi za televizore, osnovano pretpostavljajući da će preksinoćni „Utisak nedelje“ biti posvećen razmatranjima opozicionog raskola na izborni i bojkotaški blok – od kojih svaki pasivno agresivno optužuje onog drugog za jeres – tačno u 8.28 h PM otišao sam u Rim i namestio pred televizor, čisto da vidim kome će se Bećkovićka privoleti carstviju i koga će privesti u emisiju.

Ono „čisto da vidim kome će se privoleti carstviju“ implicira određenu neizvesnost, koje uopšte nije bilo. Unapred sam znao da će Olja lobirati za bojkot-efendije. Da mi to možda nije dojavio jedan čoek? Ne. U pitanju su fenomeni vekovne inercije zbog kojih naivčinama ponekad izgledam vidovitiji od baba Vange: svetopšta predvidivost i jednom zasvagda podeljene karte, čiji je raspored poznat i vrapcima, što, naravno, ne odvraća igrače (svih boja) od pokušaja da varaju otvorenih karata.

Ipak, da gledaoci ne bi stekli utisak pristrasnosti, Bećovićka je u studio privela i Biljanu Đorđević iz Zeleno-leve koalicije, koja se – ako se drugačije ne naredi – odlučila za izlazak na izbore. Slaba vajda. Utisak dosade – sve češći utisak „Utiska“ – stekao sam odmah posle uvodnog reklamnog bloka, a kako se sve završilo, to ne znam, jer sam se posle petnaestak minuta smorio i pritisnuo off.

Moj glavni utisak – koji sam odavno stekao i bez „Utiska“ – jeste da srbska opozicija, kako ona izborna, tako i bojkotaška, neodustajno traži način da strmopizdi Visoko Mesto (i Carstvije) jednim udarcem, a da se pritom ne oznoji i da još neodustajnije očekuje da posao koji treba, a očigledno ne zna, da uradi, obave građani, a ako im se posreći, i studenti.

Bojkot-računica (naravno bez krčmara) sledeća je (garantujem za tačnost nagađanja): ako ne izađemo na izbore, tako kontaju bojkot-efendije, nećemo režimu „dati legitimitet“, pa će manjak legitimiteta destabilizovati Vučića, koji će početi da povlači nervozne poteze, atmosfera će uzavreti, „nezadovoljstvo će se preliti na ulice“ i na kraju će se stvoriti „kritična masa“ i čiča-miča, gotova priča.

Po tom scenariju se možda može snimiti osrednji film, ali se od njega ne može napraviti dobra politika. Stvar, naime, stoji ovako: legitimitet možeš osporavati samo ako ga i sam stekneš na izborima ili – može to i brže i kraće – ako strmopizdiš vlast nasilnim putem, pa se naknadno legitimizuješ, ali to se sve ređe događa i u Africi. U Srbiji bi se možda i moglo dogoditi, ali za to fali Apis.

Računica ima i apendiks. Naše nedavanje legitimiteta će „ogoliti“ režim i svetu pokazati njegovo „pravo lice“, tako kontaju bojkotaši – računica lepo zvuči, ali ima jednu veliku manu: svet dobro zna – i to mnogo bolje od bojkot-efendija – kakvo je lice Visokog Režima, ali ga iz njegove računice (sa krčmarom) boli qwrz. I sve će ga više boleti qwrz kako bojkot-efendije budu više napušavale američke ambasadore i predstavnike EU.

(Kurir, famozno, 23. aprila 2024)