среда, мај 29, 2024

Vesni Medenici određeno zadržavanje do 72 sata

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 18. aprila 2022. (Beta) – Bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata. Ona je sinoć nakon saslušanja zbog zdravstvenog stanja vraćena u Klinički centar Crne Gore.

Medenici, koja je prethodnih 17 godina bila na čelnim funkcijama u crnogorskom pravosuđu, na teret se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i protvzakoniti uticaj. Bivša predsednica Vrhovnog suda je na saslušanju negirala optužbe, kazao je nakon saslušanja koje je počelo oko 20 sati njen advokat Zdravko Begović.

Medenica je uhapšena u nedelju uveče na aerodromu u Golubovcima, odakle je trebalo da leti za Beograd. Portal Libertas je objavio da je Medenica nameravala da otputuje u Beograd i da je kupila kartu u jednom pravcu.

Libertas je nedavno objavio i da se njen sin Miloš Medenica (35) bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge, sudeći po podacima koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu. U presretnutim razgovorima koje je dostavio Europol, čuje se kako Medenica kaže policajcu Darku D. Laloviću (35) da je sa njegovim nezakonitim poslom upoznata njegova majka Vesna Medenica i da od nje može očekivati zaštitu, naveo je Libertas.

Vesna Medenica je od 2003. bila na dve najvažnije funkcije u pravosuđu. Bila je četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine, kada je podnela ostavku. Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali iz dela međunarodne i domaće javnosti jer postoji ustavna odredba da ista osoba može biti birana na tu funkciju najviše dva puta.