петак, април 12, 2024

Veljanovski: Opozicija ne zna šta je cilj promena za koje se zalaže

Slične objave

Podeli

Gostujuću u emisiji nve.rs Probudi se profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Rade Veljanovski, koji je i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) rekao je da “nema nikakve sumnje da bi gubitak izbora u Beogradu bio znak za početak rušenja naprednjačke vlasti”.

Veljanovski kaže da su opozicione stranke “obimom i širinom svojih zahteva koji se čuju na protestima i u parlamentu” omogućile Aleksandru Vučiću da ide sa izborima na svim novoima i ta situacija se razvodnjava i veliko je pitanje da li će beogradskih izbora i biti”.

Imam utisak, kaže Veljenovski, da su građani Beograda spremniji da ovog puta glasaju drugačije nego što je opozicija spremna da udovolji toj njihovoj volji. Opozicija želi izbore u Beogradu i traži ih ali se ne vidi šta se radi na tome. Ne vidimo ni šta opozicija radi da uzme barem nekoliko beogradskih opština. Ako su izbori početkom iduće godine a opozicija najavljuje tek sad, početkom jeseni nekakav program. bojim se da je to kasno.

Govoreći o beogradskom gradonačelniku Veljanovski je podsetio da je Aleksandar Šapić postao gradonačelnik Novog Beograda “kao opozicionar” i da sada ne predstavlja većinu građana glavnog grada. “Aleksandar Vučić je oteo Beograđanima pravo da kreiraju kako će da izgleda grad, jer on jednim potezom može da sruši deo grada bez obzira što se tome suprotstavljaju urbanisti i stručna javnost. I Beograd na vodi je čudo koje se dopada smao Aleksandru Vučiću”.

Potpredsednik GDF smatra da je potrebno da se u Srbiji razgovara o krucijalnim temama – Kosovu, ulasku Srbije u Evropsku uniju, pitanje saradnje i odnosa u regionu, a ta pitanja opozicija već tridesetpet godina ne postavlja. “Nedovoljna artikulacija za promenama u Srbiji postoji i danas, kaže Veljanovski misleći i na proteste “proevropske opozicije” (Srbija protiv nasilja”.

Radikalizacija protesta? Novi plan za septembar? “Neka se opozicija skoncentriše na to, sa kakvim bazičnim zahtevima za promene ona ide iduće godine na izbore i da li se ona organizuje za te izbore. Bojim se da se zahtevima sa ulice zapravo ojačava pozicija Aleksandra Vučića jer su svi zahtevi upućeni njemu. On treba da obezbedi bolje stanje u školama, da oduzme pravo nekim medijima da imaju nacionalno pokrivanje, da on treba da smeni Savet REM-a, da on treba da da demokratiju ovoj Srbiji… To tako ne funkcioniše niti treba tako da funkcioniše i voleo bih da mi vidimo jednu stvarno organizovaniju opoziciju koja zna šta hoće i da se pripremi za izbore jer se samo na izborima može nešto da promeni”.

“Građani su spremniji za promene nego što su spremniji ljudi koji se bave politikom u opoziciji, da ponovim! Opozicija je toliko raznorodna, tvrdi Veljanovski i podseća na situaciju kada je Demokratska opozicija Srbije (DOS) pobedila Slobodana Miloševića ali da je posle dva meseca došlo do sukoba unutar pobednika izbora, tačnije između Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice. Dakle, oni moraju iskristališu jasne političke stavove o nekoliko najvažnijih pitanja koja sam već pomenuo i da to saopšte javnosti, i vide kako javnost na to reaguje a ne da izađu na televiziji…”

O jednoj listi. Realno, jako je teško da se dođe do nje. Mnogo je bolje da se političke pozicije poliraju i da se stvara jasna alternativa ovoj vlasti ne samo da umesto Vučića, Ane Brnabić i njihovih minisara sednu neki drugi ljudi, da se promene imena u foteljama, nego da se zna šta je ta druga politika. Profesor Veljanovski je istakao da srpska javnost i dalje robuje liderskom mentalitetu i da su sve političke partije takođe liderske.

Bilo je reči i o novom sastavu REM-a i o medijima koji bi kritikovali vlast. O tome Veljanovski kaže da će to biti dug proces. “Moramo da radimo na tome da sazreva naša javnost u celini i da se u takvom procesu stvari promene na bolje.

D. B.