четвртак, април 18, 2024

Osamnaesti protest Srbija protiv nasilja: U fokusu obrazovanje i vladavina prava

Slične objave

Podeli

Radio Slobodna Evropa

Obrazovanje i vladavina prava ključne su teme osamnaestog protesta “Srbija protiv nasilja” koji se u subotu, 2. septembra održao u Beogradu. Kao i svake nedelje, protest je počeo okupljanjem ispred zgrade Parlamenta Srbije.

Moderator protesta “Srbija protiv nasilja” Smiljan Banjac izjavio je ispred sedišta ministarstava prosvete i pravde u Nemanjinoj ulici u Beogradu, da je “potrebno da celo društvo stane” iza inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića za koje je rekao da su “časno radili svoj posao”, prenosi agencija Beta.

Pet odgovora o smeni dvojice policajaca u Srbiji i slučaju ‘Jovanjica’

Inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić smenjeni su sa pozicija u Odeljenju za borbu protiv droga beogradske policije, skoro četiri godine nakon što su u Srbiji otkrili plantažu marihuane Jovanjica, objavila je 28. avgusta Advokatska kancelarija Tomanović (AKT).

Banjac je pročitao saopštenje advokatske kancelarije Tomanović sa navodima inspektora Milenkovića da mu je život ugrožen pošto je po naređenju ministra policije Bratislava Gašića smenjen sa svog radnog mesta u beogradskom Odeljenju protiv droga, i okupljene na protestu pozvao da mu 6. septembra ispred Specijalnog suda, tokom svedočenja na ročištu u predmetu “Jovanjica”, daju “bezrezervnu podršku”.

Foto: Vesna Anđić (RFE/RL)

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević je ocenila da su preporuke pred početak školske godine koje je zaposlenima uputilo Ministarstvo prosvete “uvredljive” jer poništavaju njihov dosadašnji rad, kao da do sada prosvetni radnici “nisu širili toleranciju i nisu sprečavali izrugivanje”.

Ona je rekla i da se u smernicama kaže da prosvetni radnici imaju u vidu da učenicima treba da daju sopstveni primer u ponašanju, i upitala kome su oni iz Ministarstva prosvete, Vlade i Skupštine Srbije i iz predsedništva “primer za modelovanje ponašanja”, prenosi Beta.

Ona je uputila podršku gimnaziji iz Čačka koja je istupila i javno rekla “ne” smernicama Ministarstva prosvete.

Protesti “Srbija protiv nasilja” održavaju se svake nedelje već tri i po meseca. Potaknuti su masovnim ubistvima koji su 3. i 4. maja ove godine pogodili Srbiju.

U masovnom ubistvu u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, učenik sedmog razreda, ubio je devetoro đaka i školskog čuvara. Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio devet osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Više je zahteva učesnika protesta. Traži se smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio televizije Srbije. Takođe zahteva se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i govor mržnje.

Od početka protestnih okupljanja sredinom maja, traži se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ranije opoziciju na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve organizatora protesta.