петак, април 12, 2024

Varšavom prošla najveća vojna parada poslednjih decenija

Slične objave

Podeli

VARŠAVA, 15. avgusta 2023. (Beta) – Posle tri godine pauze Varšavom je danas na Dan Vojske Poljske prošla vojna parada, najveća u poslednjih nekoliko decenija.

Poljska paradom tradicionalno obeležava godišnjicu Varšavske bitke, zvane “čudo nad Vislom”, kada su Poljaci pre 103 godine uspeli da poraze SSSR u takozvanom Poljsko-sovjetskom ratu 1919. i 1920. godine.

Vojna parada ove godine održava se pod parolom “Snažna belo-crvena” aludirajući na boje poljske nacionalne zastave koju su otvarajući paradu u skokovima prikazali vojni padobranci.

Na usijani asfalt bulevara duž reke Visle armija je izvela 2.000 vojnika i pokazuje naoružanje nabavljeno posle pada komunista, uključujući i najnovije iz Južne Koreje i SAD koje će stići tek tokom sledećih godina, a zbog parade ubrzana je prva isporuka, recimo borbeno školskih aviona FA-50 ili helikoptera AW 101 koji je u Poljskoj samo jedan.

U paradi je nad Vislom preletelo skoro 100 vojnih letilica, a pored novih iz Južne Koreje leteli su i avioni F-35 američke armije.

Medju 200 komada vojnog naoružanja u paradi su i tek ugovoreni američki tenkovi M1A1 abrams, nemački tenkovi leopard, južnokorejski tenkovi K2, samohodne haubice K9, raketni bacači HIMARS, domaće samohodne haubice krab ili američki antiraketni sistem patriot.

“Za nas Poljake granice su uvek bile svetinja. Odbrana granica je jedan od temelja nezavisnosti. Odbrana naše istočne granice, granice Evropske unije i NATO danas je ključni element poljskih nacionalnih interesa”, kazao je pred početak parade predsednik Poljske Andžej Duda.

Poljski predsednik najavio je da će ove godine Poljska za modernizaciju armije i nabavku savremenog oružja izdvojiti više od četiri odsto BDP-a, konkretno 31 milijardu evra, što je, kako je kazao najveće izdvajanje u NATO, a nabavljano će biti oružje svih vrsta.

Vojni stručnjaci međutim upozoravaju da vlada stranke Pravo i Pravda oružje nabavlja ne vodeći mnogo računa o kompatibilnosti i povezivanju u veće sisteme odbrane i to na kredit.

Novinari u Južnoj Koreji izračunali su da namenski krediti uzeti samo od vlade Južne Koreje i u Aziji dostižu sumu od 22 milijarde evra u preračunu.

Poljsko Ministarstvo odbrane odbija da odgovori za koliko se zemlja zadužuje, a i američko naouržanje nabavlja na kredit, jedino je saopštilo da do 2035. godine izdvajanja za armiju treba da dostignu iznos od 147 milijardi evra.

Predsednik Duda ovako velike nabavke oružja pravdao je danas pretnjama da je Poljska svakodnevno izložena raznim vrstama provokacija od strane Rusije i Belorusije.

Duda je podsetio da je na današnji dan kod Varšave poljska vojska pre 103. godine zaustavila boljševičku ekspanziju i sprečila da se komunistička revolucija proširi na Zapad.

“Iza naših granica vodi se rat. Poljska se od prvog trenutka angažovala da pomogne Ukrajini. Zahvaljujući tome što junački branitelji Ukrajine zaustavljaju najezdu Poljska je bezbedna. Ako neko to ne razume ne razume ništa. Nezavisna Ukrajina, nezavisna Belorusija, to je temelj bezbednosti Poljske”, kazao je danas Duda.

I Duda je, kao i prethodno drugi poljski zvaničnici vladajuće stranke vojne piknike u okviru proslave Dana Vojske Poljske, iskoristio za kampanju pred parlamentarne izbore 15. oktobra kada je naglasio da vlade Prava i Pravde već osam godina jačaju i modernizuju poljsku armiju, dok je navodno opozicija radila sve da je oslabi.

“Nema povratka toj pogrešnoj politici koja je dovela do katastrofe”, kazao je danas Duda, dok je lider vladajuće stranke vicepremijer Jaroslav Kačinjski zloupotrebio ovih dana armijski piknik, iako armija po Ustavu mora da ostane politički neutralna, da poruči Poljacima da je lider opozicije, dugogodišnji bivši poljski premijer Donald Tusk otelotvorenje zla i čisto zlo.

Ministar odbrane Marijuš Blaščak i danas je ponovio da vlada namerava da u roku od dve godine stvori najjaču kopnenu vojsku u Evropi.