петак, мај 24, 2024

Varheji: Klinika Tiršova 2 doneće deci najbolju zdravstvenu zaštitu u Evropi

Slične objave

Podeli

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je posle obilaska radova na izgradnji Univerzitetske dečje klinike “Tiršova 2” da Evropska unija nikad nije podržala veći projekat u zdravstvenoj infrastrukturi i da očekuje da će deca u Srbiji imati najbolju zdravstvenu zaštitu u Evropi.

Varheji je rekao da je ovaj projekat “jedini pozitivan efekat kovida”, jer nastupa period kada će se zdravlje ceniti još više nego pre. “Veoma sam zadovoljan što sam video da u Srbiji Vlada i narod misle na isti način kao i svuda u Evropi i da je zdravlje dece najvažnija stvar koju treba štititi”, rekao je Varheji.

Izgradnja nove Univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 počela je u oktobru prošle godine, a završetak radova se očekuje do 2025. godine. Projektna investicija vredna je 117,2 miliona evra, ukupna vrednost građevinskih radova procenjena je na oko 95 miliona evra, dok će ostatak novca biće usmeren na nabavku opreme.

Kompleks će imati više od 57.000 kvadratnih metara, od čega je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala. Preostalih 21.000 kvadata predviđeno je za garažu sa 550 parking mesta, namenjenih zaposlenima i pacijentima. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta, od kojih je 37 na intenzivnoj nezi, a koji će biti raspoređeni u 154 sobe, a cela zgrada će imati 11 spratova.

EU je u protekle dve decenije opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila ukupno 284 kompletno opremljena ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije.

EU je preko Evropske investicione banke obezbedila 250 miliona evra za obnovu i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut “Torlak”, kao i četiri Univerzitetsko-klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, koji su ključni u borbi protiv korona virusa, saopštila je EU info mreža. (Beta)