недеља, април 14, 2024

Lekari odgovorili ministarki Grujičić

Slične objave

Podeli

Problemi mobinga, psihičkog zlostavljanja, neprimerenog ponašanja i brojni drugi koje nemilice sprovode direktori zdravstvenih ustanova u Srbiji, na koje ukazuju zaposleni, doveli su u poslednjih godinu dana do masovnih štrajkova i otkaza, zbog kojih naše bolnice ostaju bez osoblja, a pacijenti gube poverenje u lekare i državno zdravstvo. Posle susreta sa izvesnim rukovodiocima klinika, ministarka zdravlja Danica Grujičić, izjavila je da joj “dođe da uvede psihološko testiranje za sve direktore zdravstvenih ustanova”. Mnogi bi od njih podržali ovaj predlog, ali pod jednim uslovom – ako psiho test prođu svi ministri i visoki državni funkcioneri.

“Kad pogledam ljude koji su rukovodioci pojedinih ustanova, dođe mi da zahtevam da svi oni prođu psihološko testiranje. Možda bi to bio primer i za druge”, odgovorila je nedavno, u intervjuu za „Politiku“, ministarka Grujičić, na pitanje o situaciji u Institutu za reumatologiju u Beogradu, čiji su zaposleni optužili direktora za mobing, a u julu ove godine su tim povodom protestovali i ispred ministarstva.

Rukovodioci pojedinih zdravstvenih ustanova u Srbiji su se, po svemu sudeći “otrgli kontroli”, pa su otkazi, premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo, onemogućavanje stručnog usavršavanja i mobing, postali deo uobičajene prakse. Ovakav odnos nadređenih uzrokovao je na stotine otkaza, u već desetkovanom zdravstvenom sistemu Srbije.

“Posle svega što se dešavalo u bolnici ‘Laza Lazarević’, a sada i na Institutu za reumatologiju i u ko zna još koliko zdravstvenih ustanova, gde zaposleni ćute, ideja, koju je ministarka usputno iznela, da rukovodioci ustanova prolaze psihološko testiranje pre nego što dobiju bolnicu na upravljanje, uopšte nije loša. O tome bi moglo ozbiljno da se razmisli i da bude deo protokola. Za rukovodioca zdravstvene ustanove potreban je jedan ozbiljan konkurs, gde će se uzeti mnoge pojedinosti u obzir, od menadžerskih sposobnosti, do psihološke procene. Dosta je bilo postavljanja ljudi po partijskoj liniji, za koje se uopšte ne zna da li su sposobni da vode ustanovu. Dugo sam radila u ‘Lazi’, gde niste mogli da se zaposlite bez psihološke procene, pa kad smo mogli mi, zašto ne bi svi”, kaže za Nova.rs dr Gorica Đokić, specijalista neurologije, koja je nakon nerazumevanja sa bivšom direktorkom u bolnici “Dr Laza Lazarević”, dala otkaz u ovoj ustanovi.

Psihološke testove trebalo bi da rade svi oni koji su na visokim funkcijama i od kojih građani zavise.

Ana Marković (nova.rs)