среда, јун 12, 2024

Ekološki “Ustanak za opstanak”: Opomena vlastima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. septembra 2021. g. – Danas je na prostoru ispred Narodne skupštine, Skupštine Grada beograda i Trga Nikole Pašića održan ekološki protest pod parolom “Ustanak za opstanak”.

Govornici su tokom obraćanja isticali da kompanija Rio tinto zagađuje vazduh i upropoštava životnu sredinu u Jadru, a isti problem naglašavali su i ekološki aktivisti iz drugih krajeva Srbije, iz Pranjana, sa Fruške Gore, Zrenjanina, Beograda, optužujući srpske vlastodršce da im je profit preči i od boga i od građana Srbije.

Nenad Kostić, akademik koji je pre tri godine po drugi put uredno podneo ostavku na članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), rekao je da Rio tinto ne radi na zaštiti životne sredine, već isključivo na propagandi. Kostić je naglasio da govori u svoje ime i naveo da Rio tinto glumi da razvija visokotehnološke procese jer, kako je istakao, “ta kompanija ne haje za tehnologoiju i ekologiju, već isključivo za propagandu”.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je na protestu da je novi zahtev ekoloških udruženja i građana aktivista iz te oblasti da srpska vlada odmah poništi sve obaveze koje ima prema kompaniji Rio tinto. On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da Srbiju neće natapati otrovom i da “našu dece neće trovati”. Pre nego što je pozvao Vučića da dobro pogleda šta narod misli o njegovom strateškom partneru”, Rio tintu, Jovanović je zastao a iz publike su krenuli povici “Vučiću p…ru, isti oni koji mu se upućuju na nekim stadionima u zemlji. Jovanović je, uz nekoliko neprimerenih psovki, uzvknuo “Rio tinto, marš iz Srbije!”

“Ko truje Srbiju – Ling long, Zidjin, Rio tinto…”, rekao je Jovanović i dodao da je “dugačak spisak predatora koji bi da uzmu svoj deo”. On je kazao da se protest održava u “bermudskom trouglu”, gde je sa jedne strane Skupština grada “u kojoj sedi onaj koji kad vidi drvo prihvati se motorne testere”, misleći na zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Pokazujući rukom na Skupštinu on je kazao da u toj zgradi sede robovi, “koji sprovode volju jednog koji je umislio da je Bog”.

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta  odao je priznanje meštanima Gornjih Nedeljica, kao i drugima koji se protive rudarenju jadarita i istraživanju litijuma i naglasio da je na skupu u Beogradu prisutna “savest Srbije”. On je rekao da nema nikakvog razloga da se to radi u Srbiji te je naveo da najveći svetski proizvodjač baterija, koji je u Kini, od 2023. prelazi na pakovanje natrijumskih baterija. Ristić je naveo i primer druge kineske kompanije koja je napravila baterije od materijala koji se dobija iz grafita i upitao zašto vlada Srbije na podrži poljoprivredu, posebno na području Jadra.

Demokrate negodovale zbog govora Vitomira Vidovća

U jednom trenutku nedaleko od bine grupa građana je negodovala tokom kraćeg obraćanja Vitomira Vidovića, profesora beogradskog Poljoprivrednog fakulteta. Negodovanje je usledilo nakon što je Vidović, pošto je pomenuo Slobodana Miloševića, rekao da je Zoran Đinđić “kriminalizovao zakone o privatizaciji i prodao fabrike u bescenje”. Još dok je povorka bila na Brankovom mostu iz Demokratske stranke su zatražili da se organizatori Ekološkog ustanka ograde ograde od Sramnih poruka sa beogradskog protesta” „Očekujemo da to hitno urade ukoliko nam je isti protivnik i cilj – mafijaški režim koji je uzurpirao državu uspostavljanje vladavine prava, izgradnja institucija i normalizacija života u srpskom društvu“, saopšteno je iz DS.

Dvoje meštana Gornjih Nedeljica iz inicijative “Ne damo Jadar” istakli su da su na prvoj liniji odbrane i da zajedno sa još 22 sela neće dozvoliti izgradnju rudnika Rio tinto. Marijana Petković rekla je da u tom selu živi mnogo dece i da će ona dobiti ulaz u rudnik na samo 200 metara od sela i samo kilometar daleko od škole u tom kraju.

Nekom tablet, nekom rudnik

“Vaša deca dobijaju tablete (mini računare), a naša rudnik”, rekla je ona i najavila da će se Cer “braniti kako zna i ume”. Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinaca okupljeni oko Ekološkog ustanka učestvovalo je u organizaciji protesta na kome su pozvali su na protest zbog ekoloških problema, a na skupu su, osim Radomira Lazovića (Ne davimo Beograd) i Nebojše Zelenovića (predsednika Zajendo za Srbiju i predvodnik Akcije), govorile i glumice Svetlana Bojković i Anita Mančić.

Bojković je upitala „hoćemo li se pretvoriti u deponiju da nam budu ugroženi zdravlje i životi naše dece i naših porodica“. „Ne smemo dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije.Kakva sramota. U ime čega? Profita? Da li je profit zamenio boga? Izgleda da jeste“.

Ekološki aktivisti su posle protesta ispred republičke i gradske skupštine blokirali za saobraćaj Brankov most, gde je upriličen koncert grupe “Deca loših muzičara”. Posle blokade brojnih privatnih i vozila gradskog saobraćaja, došlo je i do koškanja građana u čemu policija nije pravovremeno reagovala kako bi to sprečila iako je skup najavljen.

Okupljeni na protestu su ispunili prostor od Zelenog venca do kraja Brankovog mosta, a ekološa aktivistkinja Ana Sokić pozvala je okupljene da budu složni. “Trebalo bi da se držimo jedni drugih i da se pomažemo”, kazala je Sokić prisutnima.

Najjači aplauz Zagrepčanki

Sa govornice na Trgu Nikole Pašića  prisutnima se obratila i novinarka i ekološka aktivistkinja iz Zagreba Iva Anzulović, koja je ponovo u Beograd stigla autostopom. rekla je da su i u Hrvatskoj “bušili Jadran” i da postoje mini hidroelektrane i pozvala okupljene da nastave da se bore za očuvanje životne sredine.

“Nemojte stati, vi ste već pobjedili”, reklaIva i obacila negativne komentare o tome kako (i zašto) neko iz Hrvatske podržava ekološke aktiviste u Srbiji. “Srpska rijeka je i moja rijeka, i moj problem “, “Živjela Srbija!”, rekla je Anzulović.

Podsetila je na organizaciju “Grin pis” koja brine, po svetu svetu, o zaštiti životne sredine. “Idemo se takmičiti u vaterpolu, i ko pravi bolju rakiju… “, “ispalila” je na kraju Iva i izmamila buran aplauz.

Prva reagovala Zorana Mihailović

Prva reakcija iz tabora vlasti stigla je od dame koja ima najskuplje tašne i bunde, potrpredsednice vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je ocenila je da je ekološki protest iskorišćen za promociju pojedinaca koji hoće preko ekologije da prave političku karijeru. “О tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila odlučiće građani na referendumu, ali tek kada budu završene sve studije i poznate sve činjenice, a ne preko neistina koje šire oni koji bi preko ekologije u politiku”, navodi se u saopštenju iz ministarkinog kabineta.

“Da vam je zaista stalo do životne sredine ne biste obmanjivali građane da tražite da se poništi ugovor sa Rio tintom jer takav ugovor ne postoji”, ističe se u saopštenju i dodaje da ne bi sve to radili uz podršku onih za vreme čije vlasti je Rio tinto došao u Srbiju.

U rano predvečerje na Brankovom mostu je posle završenog “programa” i dalje bilo napeto. Tu i tamo izbije poneki fizički obračun vozača iz automobila i građana koji su na protestu. Vozila su u traci od Novog Beograda ka Zelenom vencu. Tu je ostao zarobljen veliki broj automobila i i vozila gradskog prevoza, jer i pored molbe organizatora neki građani nisu hteli da im oslobode prolaz.

Ekološki aktivisti završili su oko 17.45 sati protest na Brankovom mostu, preko koga je saobraćaj počeo lagano da se odvija. Govornici su na kraju skupa poručili da je “ovo bila blokada opomene”, kao i da će “dati vlastima sedam dana da ispune njihove zahteve a ako se to ne desi da će nastaviti sa protestima i blokadama važnih saobraćajnica po Srbiji”.

Protest je odisao dobrom atmosferom i pozitivnom energijom. Oko bine ovaj put nešto više mladih što bi srpska vlastodršce trebalo da natera na ozbiljno razmišljanje. Opšti utisak je malo narušen neprimerenim psovkama, u čemu je prednjačio Aleksandar Jovanović Ćuta, a dama iz Pranjana izgleda nije mogla da (u pozitivnom tonu) ne pomene zlikovca Dražu Mihailovića.

Dragan Banjac