среда, мај 29, 2024

Ukrajina osudila najavljene ruske predsedničke izbore na okupiranoj teritoriji

Slične objave

Podeli

KIJEV, 9. decembra 2023. (Beta-AP) – Ukrajinske vlasti danas su oštro osudile planove Rusije da na proleće održi predsedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je planirane izbore “ništavim i nevažećim” i obećalo da će se svi međunarodni posmatrači poslati da ih nadgledaju tako da će biti suočeni sa “krivičnom odgovornošću”.

Poslanici u Rusiji odlučili su da predsednički izbori budu održani 17. marta 2024. godine

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je najavio kandidaturu na izborima. On je sasvim siguran da će pobediti. Ruske vlasti planiraju da organizuju glasanje u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu – teritorijama koje je Moskva nezakonito anektirala od Ukrajine u septembru prošle godine, ali ih ne kontroliše u potpunosti – zajedno sa poluostrvom Krim, koje je Rusija nezakonito pripojila 2014.

Najava predsedničkih izbora usledila je posle lokalnih izbora za ruska zakonodavna tela u okupiranim delovima Ukrajine u septembru. Glasove su Kijev i Zapad proglasili lažnim.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da odlučno osudi nameru Rusije da održi predsedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama i da uvede sankcije onima koji su uključeni u njihovu organizaciju i sprovođenje”, dodalo je ukrajinsko ministarstvo.