среда, мај 29, 2024

Srbija glasala protiv inicijative Rusije u SB UN

Slične objave

Podeli

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog Albanije da se javno glasa o nacrtu američke rezolucije o osudi referenduma u ​​Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, uprkos inicijativi Rusije da glasanje bude tajno, a među državama koje su podržale predlog Albanije je i Srbija.

Taj predlog podržalo je 107 država, 13 zemalja je bilo protiv, a 39 uzdražano, dok ostale države, među kojima su Rusija i Kina, nisu glasale.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da se Moskva zalaže za održavanje tajnog glasanja. Zapadne zemlje pripremile su za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju kojom se ne priznaju referendumi i pozivaju se sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine.

U tekstu rezolucije postoji i poziv da se ne prizna prisajedinjenje ta četiri regiona sa Ruskom Federacijom, a Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Nacrt rezolucije izražava „posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, a Rusija se osuđuje zbog „organizovanja referenduma i aneksije“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti. Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu obavezujuće, a prethodno je Rusija u Savetu bezbednosti stavila veto na tu rezoluciju, koja bi, da je usvojena, bila obavezujuća. (Danas Online/FoNet)