понедељак, мај 27, 2024

Dodik: Ovo su činjenice

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. oktobra 2022. – Dan posle drugog protesta opozicije Republike Srpske (RS) u Banjaluci, srpski član Predsjedništva BiH iz ovog etiteta, Milorad Dodik novinarima se obratio u beogradskom Medija centru, gde se, sudeći po medijima iz RS i povremenim odobravanjem iz publike, osećao kao kod kuće.

Dodik je u Beograd došao da govori na temu: “Sa aktuelnom vlašću RS stabilna i sigurna i sa najvišem nivou srpskog stanovišta” i zahvalio medijima “što izražavaju želju da prate naš rad”. On je na početku rekao da je došao da se obrati medijima i javnosti u Srbiji “vezano za situaciju u RS, sa podacima koji su po nama činjenice”.

“U RS ima 1.170.000 stanovnika, ostvaruje bruto domaći proizvod od 12,5 milijardi konvertibilnih maraka. U ovoj godini imamo stalni rast domaćeg proizvoda, bez obzira na izazove koji su tu. Mi smo za poslednjih osam godina našu pokrivenost uvoza izvoza podigli sa 35 na 80 odsto, što je svakako značajno. Naša prosječna plata je 556 evra neto isplaćena i ona ima tendenciju rasta, i pokušavamo da sa inflacijom, koja je ove godine negdje oko 11 posto za period januar-avgust, podignemo plate, deset posto u avgustu a u septembru smo linearno svima isplatili po 100 KM. RS je danas ekonomki stabilna, budžet je stabilan, izvršava sve obaveze i ona nema izazova koji bi mogli da ugroze njeno funkcionisanje iako je i RS zavisna od globalnih kretanja na prostoru regiona, Evrope i čitavog svijeta”.

“Danas, kada je svijet u ozbiljnoj nestabilnosti, RS pokazuje stabilnost. Naša zaduženost u odnosu na bruto domaći proizvod kod nas je – dug svih javnih računa, opština, gradova, javnih institucija, fondova ali i javnih preduzeća kao što je Elektroprivreda i Putevi, većina duga odnosi se na period do 1991. godine i dugovi koje su preuzele javne investicije. Odnosno instuitucije koje su se bavile investicijama u javnom sekotru za izgradnju hidroelektrana, puteva, bolnica, tako da ukupan dug iznosi 43,7 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda za 2022. godinu a stanje javnog duga iznosi 36,6 posto, što govori da RS nije prezadužena”.

Zaposlenost sve veća

Član predsedništva BiH je rekao da u RS imaju najveći broj zaposlenih “ikada”, i za poslednje četiri godine broj zaposlenih povećan je za 40.000, a da se trenutno osećaju potrebe za novim radnicima u građevinarstvu i drugim oblastima.

“RS je upravo održala izbore i na tim izborima partija kojom predsjedavam i vodim je – Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), partija koja predstavlja snagu naroda i snagu države, pobijedila je na svim nivoima. Mi smo veliki pobjednici ovih izbora, pobijedili smo za Parlamentarnu skupštinu BiH, tako što je SNSD dobio 42 posto glasova što predstavlja jedan od najvećih rezultata u Bosni i Hercegovini. Reći ću samo da smo za BiH dobili 240.000 glasova od šesto i nešto hiljada koliko je izašlo, što znači da imamo 26.000 glasova više nego opozicija u RS – PDP, SDS… Želim da upoznam javnost da imamo 20.000 voše glasova nego najjača partija u Federaciji, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koja ima duplo veće biračko tijelo. To se odražava i na Narodnu skupštinu gdje imamo 210.000 glasova, 30.000 više nego sva opozicija zajedno. Na nivou za izbor člana Predsjedništva, SNSD je pobijedila (Željka Cvijanović), ostvarili smo rezultat od 300.000 glasova, što nije zasluga samo SNSD nego i koalicije 11 partija”.

Ja pobednik: Milorad Dodik (Fto: portalforum.rs)

“Što se tiče predsjednika RS ja sam bio kandidat i pobijedio sam , dobio sam 292.000 glasova i po preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) koja je prebrojala 98 posto glasova. Naravno da je neprihvatljivo da se ovako sporo vrši prebrojavanje, to je kuriozitet, ili nemoć BiH. Na parlamentarnim izborima SNSD je dobio 63 opštine i grada, a što se tiče predsjedničkih izbora ja sam dobio 43 opštine, što nesumnjivo govori da je narodna volja utvrđena…”

Dodik je rekao da “jedan dio javnosti i medija u Srbiji pokušava da destabilizuje i na neki način stvri nepovjerenje prema predsjedničkim izborima”. CIK je odlučila da se prvo broje glasovi za Predsjedništvo BiH, nakon toga da se broji Parlamentarna skupština (što je veoma složeno), pa tek onda da se broje glasovi za predsjednika a na kraju i za Narodnu skupštinu RS, kazao je Dodik.

Nametnuti zakoni stranaca

On je dodao da je u pitanju “uzurpacija stranaca” jer BiH nema ništa sa izborima za predsjednika i Narodnu skupštinu, “ali je ranije nametnutim zakonima to objedinjeno u CIK. Ona bi mogla samo da provodi izbore za Predsjedništvo i za Parlamentarnu skupštinu. Ta manipulacije je puna nelogičnosti, radi se o tome da je CIK izabrana nezakonito i da su u njenom izboru učestvovali stranci koji su u nju izabrali predstavnike opozicije iz RS, iz SDS i PDP, iako zakon nalaže da su to nezavisni kandidati. Takođe, na nivou Federacije ljudi iz SDA su danas članovi CIK. Izborna pravila su se mijenjanja u samom toku izbornog procesa”. Dodik je istakao da su nakon izbora tek u 23 sata počeli da stižu izborni rezultati za predsednika RS i oko 01 sat bilo je moguće “reći osjetljivo, sigurno”.

Predsednik SNSD je rekao da oni nisu iznosili paušalne podatke, iako je opozicije već oko 22 sata proglasila svoju pobjedu. “To su špekulacije. na nivou izbora predsednika republike bio je 31 kandidat(!), ja sam pobijedio a samo jedan kandidat se žali, ostalih 30 se ne žali”. Dodik je uporedio brojnost građana na predizbornim skupovima svoje stranke i opozicije. Tako je, kaže, u Doboju imao devet hiljada građana, a opozicija samo 350 simpatizera. Na prvom mitingu u Banjaluci bilo je 14-15 hiljada na mitingu prvog dana, a opozicija je zajedno nekako skupila tri-četiri hiljade i sportskoj dvorani Borik. U Trebinju je SNSD imao šest hiljada a oni 400 ljudi, u Istočnom Sarajevu smo imali četiri hiljade ljudi, a oni nekih tri stotine. To govori o tome kako je narod doživljavao izbore. “Prema 98 posto prebrojanih imam 20 hiljada više i to je nedostižno jer ovih 12.000 koje treba da se probroji, kad bi svi bili pripisani protivkandidatu, ne bi bili dovoljni da promijene rezultat. Osim toga”, kazao je, “nije utvrđeno da je kandidat oštećen, a u Bijeljini je utvrđeno da sam ja oštećen čak za 155 glasova, gdje je u zapisnik upisano manje nego što je bilo u vreći”.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je atmosfera sa opozicijom “pomognuta sa strane” i pokušava da se održi. Govoreći o ukupnoj političkoj situaciji u BiH, Dodik je rekao da je ona “podijeljena država i društvo bez mogućnosti da se integriše na bazi vlastite volje i vlastitih vrijednosti”.

BiH ne zaslužuje da postoji

“Veliko prisustvo međunarodnog faktora i njegovog intervencionizma i lažno predstavljeni Visoki predstavik Kristijan Šmit koji dolazi iz Njemačke, i koji nije dobio verifikaciju Savjeta bezbjednosti kako je to predviđeno relavantnom rezolucijom SB UN i on u samom izbornom danu mijenja izborna pravila. Što govori da je BiH zemlja koja ne zaslužuje da postoji. Mi ne vjerujemo u BiH koju su nametnuli stranci, mi vjerujemo u ustavnu BiH još uvujek i ukoliko ona bude ugrožavala našu ustavnu poziciju – takvu BiH ćemo odbaciti i borićemo se za Dejtonsku BiH, odnosno ustavnu BiH dokle to bude imalo smisla. Današnja BiH je nametnuta, nije ustavna i nije po volji naroda i ona je u veoma lošoj situaciji. Ona nikada nije bila dobra, ona je vječito krizno žarište, takva BiH nema šanse i teško je objasniti nama koji tamo živimo kamoli vama koji samo ponekad pratite kakva je situacija. Ovu BiH su stvorili stranci a ne narodi i stranci čuvaju svoj nered koji su ranije napravili u BiH. Kristijan Šmit nije Visoki predstavnik i mi ćemo to i dalje odbijati. BiH nema nikakvu viziju, nema zajedničke vizije za BiH, Muslimani imaju svoju viziju, Hrvati svoju, stranci imaju svoju viziju. Mi smo u RS i napravili nezavisnu državu i nikada nismo ni prihvatili BiH, a ovo je bilo moranje koje smo morali da prihvatimo zbog završetka rata i kasnije trpljenje intervencija koje su imali svi međunarodni predstavnici lažno se predstavljajući kao da nama donose neko dobro. Kada tome dodate sve promašaje, prije svega Evropske komisije koja nas je svo vrijeme nagonila na reforme pod plaštom kako je to neophodni činiti da bi BiH navodno išla ka Evropskoj uniji. Ukrajini su naprasno priznali status kandidata a BiH već 15 godina pokušava i ne odobravaju joj status kandidata. Govore da tamo postoje dupli standardi na koje treba da se naviknemo. Puna su im usta vladavine prava a onda podrže Kristijana Šmita koji nije imenovan u skladu sa pravom, podržavaju trojicu sudija Ustavnog suda BiH koji su stranci i koji su trebali da odu pet godina nakon Dejtona, znači 2001. gdine a oni su još ovdje. Ostali su još dvadeset godina kreirajući ustavni sistem kao inkvizicijski. U takvim uslovima BiH nema šta da traži, ona mora da se redefiniše i pokuša vratiti na Ustav. Ako ti nije moguće, a nije moguće, onda ona mora da doživi disoluciju”.

RS – međunarodni subjekt

“U BIH će morati naći dogovor između konstitutivnih naroda i bez toga BIH nema nikakvu šansu. Mi se i dalje zalažemo za to da očuvamo mir, nemamo nikakvu ratnu opciju u vidu i usmjereni smo na to da održimo stabilnost RS i njeno trajanje. Mi nismo avanturisti, mi smo posvećeni našem položaju, našem pravu, RS je verifikovan međunarodno-pravni subjekat Dejtonskim sporazumom, ona je priznata u strukturama UN zato što se svakih šest mjeseci održava sesija posvećena BiH u kojoj je RS subjekt”.

Drina nije granica: Milorad Dodik (Foto: portalforum.rs)

“Za razliku od onih koji dolaze iz Prištine i govore kako je navodno RS eksces, želim da kažem da mi imamo veći stepen međunarodne podrške i priznanja nego što ga ima Kosovo koje predvodi privremena vlast u Prištini i mislim da ta nadmenost koja dolazi sa te strane i ponižavajuće ocjene o RS treba odbaciti sa tvrdnjom da su oni dio koji je nastao nakon terorističkih akcija prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije koji je sastavni dio Srbije. I mislim da u budućnosti neće biti moguće riješavati pitanje i stavljati na dnevni red pitanje Kosova i Metohije a da se ne stavi pitanje RS.”

Drina nije granica

Milorad Dodik je istakao da su odnosi sa Srbijom veoma dobri ali da određene zajedničke investicije bez ikakvog razloga pokušava da ospori BiH, Hidroelektrana Buk Bijela, gasovod od Srbije prema Banjaluci gdje se čeka dozvola za prelazai ispod Drine, granične linije, mada to za nas i nije neka granična linija. I Drina nikad neće biti granica što se tiče našeg mentalnog poimanja toga. U formalnom smislu je bila i ranije, ali nekako ćemo je preživjeti”.

Dodik je bezboj puta ponovio da oni ne priznaju Kristijana Šmira i da pokušavaju da ga tuže za lažno predstavljanje. “Razgovaramo sada sa nekim državljanima Njemačke da oni tuže Šmita njemačkom sudu zato što se lažno predstavlja. Angažovali smo advokatski tim koji na tome radi i naći ćemo načina da dokažemo kolika je tu malverzacija. Nekidan je govorio o tome da je on Njemac koji je disciplinovan, a mi smo kao nekakva plemena koja on treba da modifikuje. Prihvatanje takvog načina života značilo bi poništiti sam svoj život i svoj interes” rekao je Dodik.

Na pitanje novinarke Radija Slobodna Evropa – da li će se tokom ove posete sresti sa Aleksandrom Vučićem i da li je došlo do zahlađenja u odnosima sa predsednikom Srbije, i zašto se odlučio za konferenciju u Beogradu, Dodik je rekao da je razlog “što vaš medij izvrće činjenice” i da ih više i ne čita “zato što ste tendenciozno protiv RS i srpskog naroda”.

“Sa Vučićem imam formalne i zvanične sastanke i o tome se objavljuje u medijima, ali imam i druge koji su vezani za našu komunikaciju koja je skoro dnevna i o tome bih razgovarao. Ja ne pobjeđujem u RS zbog Vučića”, kaže Dodik, “već zbog podrške naroda, ne pobjeđujem u RS ni zbog Putina (koga veoma poštujem), ali vi uživate u tim špekulacijama i sretan sam što imam priliku da vam to kažem”.

Protiv sam rata u Ukrajini

Na konferenciji u medija centru Dodik je posebno podvukao svojih dvadeset sastanaka sa predsednikom Rusije, tvrdeći da ne veruje da se Kristijan Šmit uopšte susretao sa ruskim predsedikom. Posebno zbog činjenice da je u pslednjih deset meseci čak tri puta razgovarao sa Vladimirom Putinom. “Ja sam protiv rata u Ukrajini i protiv nastavka tih operacija. Nismo tome doprinijeli ali ne možemo ni da utičemo na to”, rekao je, optužujući Zapad što se žali na neisporuku energenata od strane Rusije, a kad ih pitate zašto Ukrajini isporučuju oružje, oni kažu da je to njihovo pravo i da čuvaju demokratiju. Putin od mene, za razliku od lidera sa Zapada nikad ništa nije tražio”, kazao je Dodik i izrazio skepsu prema Evropskoj uniji za koju se ne zna kako će izgledati za nekoliko godina.

Zbog izostanka predizborne podrške od Vučića Dodik je rekao da predsednik Srbije ne traba da ide za njim i govori kako ga podržava i da mu podrška i nije trebala “jer se narod opredijelio”. Sa Vučićem je imao sitnih mimoilaženja, ali tvrdi da su odnosi veoma dobri. Predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom je zamerio što “u majici kratkih rukava” govori u Američkom kongresu i što priča nama na zapadnom Balkanu šta treba da radimo i zbog toga sam juče (jedini) reagovao”.

Bećirović će doprineti raspadu BiH

Jedno od pitanja odnosilo se i na pitanje imovine. Dodik je objasnio da BiH ne poseduje imovinu osim one koji imaju entiteti. I to piše u Ustavu BiH. “Mislim da će kretanje kroz imovinu i opredijeliti našu političku akciju u narednom periodu”.

Što se tiče novog člana Predsjedništva iz bošnjačkog naroda (Denis Bećirović) Dodik je rekao da od njega očekuje “gori narativ” nego od Bakira Izetbegovića i naglasio je da je to čovek “koji je napisao knjigu koja kaže da su Srbi izvršili agresiju na BiH i na Muslimane od Prvog srpskog ustanka pa sve do danas. To je iz njegovog doktorskog pristupa BiH. Jedan lažni doktor, jedna lažna priča, lažna politika” On će biti još ortodoksniji od Izetbegovića i mislim da će on doprinijeti raspadu BiH u značajnom obimu i u tom pogledu ja mu se i radujem, rekao je Dodik danas u Medija centru i dodao da su Srbi u Bosni “digli protiv osmanlija 147 ustanaka za slobodu a i danas se borimo za slobodu, i ponovo od njih!”

Dragan Banjac