субота, јун 22, 2024

U Dubrovniku otkrivena spomen ploča Milanu Milišiću

Slične objave

Podeli

Tepšić: Grad je izgubio svoga pjesnika, ali nije njegove stihove i uspomenu na njega

DUBROVNIK, 5. listopad 2021. – Spomen ploča poznatom Dubrovčaninu, pjesniku, književniku, novinaru i prevoditelju Milanu Milišiću, prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata otkrivena je danas u Župskoj ulici. Kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, prije 30 godina barbarska je granata prekinula život čovjeka koji rat i vojničke uniforme nije volio vidjeti ni izdaleka.

Foto: Dubrovački dnevnik

“Čak je u onoj državi izbjegao služiti vojsku tako što je otišao u London i  tamo se posvetio prevođenju i stvaralaštvu. Ali, koliko god je on bježao od rata, od te ‘pogube ljudske naravi’, kako je pisao Držić, i svih zala koje ratovi donose, rat je, nažalost, ipak obilježio njegov život pa tako i kod njegovog rođenja jer se rodio početkom Drugog svjetskog rata. Rat kojeg se ovih dana sjećamo obilježavajući 30 godina od početka agresije obilježio je i život Milana Milišića. Iza našeg poštovanog sugrađanina ostala su njegova djela, poezija, proza, eseji, drame i putopisi. Grad jest izgubio tog 5. listopada svoga pjesnika, ali nije izgubio njegove stihove, nije izgubio uspomenu na njega i njegovo djelo. Upravo smo zato i na ovaj način željeli obilježiti taj tragični događaj kako bi podsjetili poput Milana Milišića na besmislenost ratova te na neprolaznost umjetničkog stvaralaštva”, rekla je Tepšić.

Jelka Tepšić (levo) i Jelena Trpković (foto: dulist)

Udovica Milana Milišića Jelena Tripković zahvalila je Gradu Dubrovniku na gesti otkrivanja ploče te je naglasila kako joj je to jako važno na mnogo načina. “Zahvaljujem i prijateljima koji su pomogli da se dođe do ove spomen ploče. Zahvaljujem Andriji Seifriedu koji je dao vjetar u leđa da se ona otvori na današnji dan kao i prošlogodišnjoj ekipi glumačkog ansambla koji je isto radio na ovome. Zatim Ivanu Viđenu, Hrvoju Ivankoviću, svim prijateljima koji su uz mene i uz Milana svih ovih 30 godina”, poručila je Trpković.

(Izvor: DULIST)