среда, фебруар 28, 2024

U Budimpešti održana zajednička sednica mađarske i srpske vlade

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. septembra 2021. – Predsednici vlada Srbije i Mađarske Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje, saopšteno je na portalu Vlade Srbije.

Pored toga resorni ministri su potpisali sedam dokumenata o saradnji u oblastima privrede, poljoprivrede i diplomatskih odnosa. Zajednička sednica dve vlade održana je u sedištu Vlade Madjarske a tokom dana su organizovani i brojni bilateralni sastanci.

Ministri odbrane Srbije i Mađarske, Nebojša Stefanović i Tibor Benko sagasni su da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane “veoma sadržajna” i da je karakteriše “obostrano opredeljenje za dalje unapređenje”. Uoči zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske oni su naveli da je težište vojne saradnje na realizaciji zajedničke vežbe i učešće u multinacionalnim vežbama, kao i vojnotehnička saradnja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je tokom razgovora rekao da je regionalna saradnja jedan od prioriteta politike odbrane Srbije kao vojno neutralne države.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Mađarska “najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu”. Danas smo još jednom, potpisivanjem sporazuma koji će obezbediti dodatnu ekspertsku, stručnu i tehničku podršku našim evropskim integracijama dodatno ovo produbili, a Mađarska jeste zemlja koja se otvoreno, i pre svega iskreno, zalaže za agendu proširenja i najveća je podrška našem putu ka EU, rekla je Brnabić novinarima u Budimpešti.

Ona je, posle šeste zajedničke sednice dve vlade, istakla da je Mađarska za Srbiju postala treći najveći ekonomsko-trgovinski partner u okviru Evropske unije, odmah iza Nemačke i Italije. “Mi smo 2019. godine imali ukupnu robnu razmenu od 1,7 milijardi evra. Ona je u 2020. godini skočila na preko 1,9 milijardi evra. Imamo jako dobar trend i u prvih šest meseci 2021. godine i ja se nadam i očekujem da ćemo ove godine prevazići dve milijarde evra ukupne trgovinske razmene”, izjavila je Brnabić.

M. M.