среда, фебруар 21, 2024

U Briselu dogovoreno jedino da se dijalog nastavi

Slične objave

Podeli

BRISEL, 19. jula 2021. (Beta) – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Briselu ponaosob sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem.

“Jutros sam imao odvojene sastanke sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije, kao pripremu za sastanak dijaloga na visokom nivou danas popodne”, napsao je Lajčak na Tviteru, uz fotografije susreta sa Kurtijem i Lajčakom.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima je završen i očekuje se obraćanje medijima, prenosi Juronjuz.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas u Briselu da je imao sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je postignut “mali napredak”.

“Sastanak je bio težak i pokazao je veoma različite pristupe dve strane normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije. Posledica toga je vrlo malo napretka postignutog danas”, rekao je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da je razgovarano o nekoliko konkretnih predloga, ali da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen. Vučić i Kurti su se dogovorili da se pregovori nastave u septembru.

A evo šta je Aleksandar Vučić izjavio posle sastanka srpskim medijima: “Ako me pitate mislim da im je ovo strategija, čisto taktički potezi. Ja mislim da je strategija, u stvari, da se u potpunosti obesmisle i na kraju ukinu pregvori i da se u međuvremenu nešto dogodi što u ovom trenutku nisam u stanju dovoljno da sagledam. Nisam u stanju da sagledam gde bi i u čemu bilo njihovo rešenje. Ne vidim šta je to što bi njima išlo u prilog da mogu da urade, ali je očigledno da oni za ozbiljan dijalog nisu zainteresovani. I nema nikakve sumnje u to jer na početku kada sam mu čuo prvu rečenicu ja sam odmah rekao Petru (Petkoviću), samo sam odmahnuo glavom, znao sam šta će da bude. Nadao sam se, verovao i mislio sam da će ovako da bude, a nadao sam se da će da bude drugačije. Nije se dogodilo, šta da radimo. To je to!”