уторак, фебруар 27, 2024

Tribina GI 21. maj i GDF: Srbija se teško oslobađa retorike devedesetih

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 10. marta 2022. – U hotelu koji nosi ime glavnog grada Crne Gore sinoć je održana tribina na temu “Kuda idu Srbija i Crna Gora, na kojoj su govorili predstavnici Građanske inicijative 21. maj Branko BaletićRade Bojović, predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, potpredsednik Rade Veljanovski i član Političkog saveta GDF Jovan Komšić.

“Crna Gora je nama susedna prijateljska država”, rekao je na početku tribine Zoran Vuletić i naglasio da GI 21. maj GDF imaju partnerski odnos. “Isto tako doživljavamo i zemlje u okruženju, bolje reći susede. Za nas Banjaluka nije glavni grad i želimo uzdignute glave da odemo ne samo u Podgoricu nego i u Sarejevo, Prištinu i Zagre…”

Vuletić je rekao da se u Srbiji živi “u danima mrmota” i posebno se osvrnuo na dva primera. U jednom je profesorka na času građanskog vaspitanja u gimnaziji na Zvezdari đcima (šesnaestogodišnjacima) govorila o situaciji u Ukrajini i u priči malo “navijala” za napadnutu zemlju. Na kraju su (19:1) ipak pobedili proruski stavovi, podržana je ruska agresija. Drugi primer iz iste škole, kaže Vuletić, govori o tome da je profesorica engleskog jezika tvrdila deci da je Draža Mihailović “taj pravi antifašista” čiju sliku ima na privesku lančića. I odmah su je pitali gde može da se nabavi takav privezak.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

“To se formira u porodici”, naveo je Vuletić i nakon toga se osvrnuo na srpske medije na kojima (TV Hepi) govore Veselin Šljivančanin i Dragoslav Bokan, a govorio je i o beogradskim muralima na kojima su pored ratnog zločinca Ratka Mladića i Draža Mihailović i Vladimir Putin. Sve to, rekao je Vuletić, govori da je zvaničan stav Srbije – sav besmisao politike poslednjih dvadeset godina.

Da se Srbija teško oslobađa retorike devedesetih godina prošlog veka govorio je i Rade Veljanovski. On ne veruje da će izbori u aprili bilo šta promeniti u Srbiji i podsetio na blisku prošlost – dolazak Slobodana Miloševića na vlast i rušenje Ivana Stambolića. Za njega se raspad bivše zajedničke zemlje “desio onog dana kada su se pred Vukovarom zajedno postrojili vojnici JNA sa petokrakom i Arkanova i Šešeljeva paravojska sa kokardama”.

Veljanvski se rekao da vlasti u Srbiji godinama ne žele da reše kosovsko pitanje, iako je Kosovo, kao što je rekao predsednik SANU Vladimir Kostić i de fakto i de jure davno otišlo iz Srbije.

Bivši profesor političke sociologije iz Novog Sada, Jovan Komšić rekao je da je srpsko društvo “teško za demokratiju”, navodeći da se u jednom trenutku bio angažovao u politici. “Zauzimao sam se za autonomiju Vojvodine i prošao sam kao bos po trnju.

Komšić je istakao pogubno shvatanja srpskih prvaka i javnosti zbog stava “Čija regija – njegova i religija”, ali da se valja boriti za građansko društvo, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori.

Srbija i Crna Gora voze u rikverc: Branko Baletić (foto: Vijesti)

Profesor Branko Baletić je podsetio na naslov tribine “Kuda idu Srbija i Crna Gora” i slikovito pojasnio na šta mu naliče, najpre Rusija (“stari raspadnuti autobus sa koga otpadaju delovi a iz njega se čuje svirka i esma”), potom i Srbija i Crna Gora, zemlje koje “voze u rikvers”. On ne krije da ga je užasnulo nedavno pevanje drupe crnogorskih mladić i devojaka “Ubij Hrvata da Šiptar nema brata” i konstatovao da se Crna Gora ipak “suočila sa sa realnošću” što on zove “veliki tresak”,

Ne znam koliko će sve ovo da traje i kako će da azvrši, ali ubeđen sam, rekao je Baletić, da će da završi “padom kosovskog zida”.

“Dok postoje u Srbiji ljudi okupljeni oko Građanskog demokratskog foruma – ima nade i za Srbiju”, rekao je Rade Bojović, akcentujući da živimo u tmurnim vremenima, pogotovo što jedna velika sila “ulazi u fazu samodestrukcije. On je rekao i da nam svima Ukrajina “daje mogućnost da preuredimo politike”.

D. B.