субота, јул 20, 2024

Tepić: Cela planeta zna da smo uhvatili lopove u krađi

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. januara 2024. – Sa zahtevom da se ponište rezultati izbora u Srbiji, više hiljada građana okupilo se večeras u Beogradu na još jednom protestu na koji je pozvala najveća opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”.

Pored tvrdnji o neregularnostima na izborima održanim mesec dana ranije, organizatori protesta su želeli da ukažu i na nerasvetljeno ubistvo opozicionog političara Olivera Ivanovića.

Ivanović, srpski opozicioni političar sa Kosova, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Priština i Beograd vode parlalelne istrage, ali počinioci i nalogodavci šest godina kasnije nisu procesuirani.

Protest, koji je počeo ispred sedišta Republičke izborne komisije u centru Beograda, završen je ispred crkve Svetog Marka, gde su okupljeni palili sveće za Ivanovića.

‘Obraćali smo se Evropi i svetu zbog izborne krađe’

Marinika Tepić, koja je predvodila listu “Srbija protiv nasilja” na izborima, ponovila je da ta koalicija traži nove izbore po novim uslovima, uz tvrdnju da je na glasanju 17. decembra došlo do izborne krađe. Osvrnula se na početak rasprave u Evropskom parlamentu sutra (17. januar), ocenjujući da će ta evropska institucija raspravljati o “pokradenim izborima u Srbiji”.

“Danas ne samo Evropa, nego cela planeta zna, da smo uhvatili lopove u krađi. To je ono za šta smo mi štrajkovali glađu. Obraćali smo se Evropi, svetu, međunarodnoj zajednici, da pokažemo šta se dešava sa našim životima i izborima u ovoj državi, i da ovde nema izbora koji se mogu smatrati fer i slobodnim”, rekla je ona na početku protesta ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK).

Tepić je od 18. decembra u sedištu izborne komisije trinaest dana štrajkovala glađu, sa zahtevom da se ponište izborni rezultati. U štrajku joj se pridružilo još nekoliko opozicionih političara. Štrajk je prekinula 30. decembra, na zahtev lekara.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)