понедељак, мај 27, 2024

Stojković: Ako budem predsednica Rio Tinto neće raditi u SrbijiB

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. marta 2022. (Beta) – Predsednički kandidat koalicije Moramo Biljana Stojković izjavila je da nepoznati ljudi još uvek uzimaju uzorke sa njiva meštana Gornjih Nedeljica i s mesta gde je bila planirana izgradnja rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto”, uz ocenu da se i danas vrši pritisak na meštane tog kraja.

“Ako dodje ‘Rio Tinto’, vi nećete više imati prirodu i nećete imati poljoprivredu u tom regionu. Nećete više imati sela. Po prostornom planu koji je bio predvidjen za Loznicu, trebalo je 17 sela da se raseli. To je ‘genocid’ nad sopstvenim narodom”, rekla je Stojković za TV Prva.

Istakla je da ni ona, a ni meštani tog kraja, ne veruju da je priča sa “Rio Tintom” završena i da su povučeni svi potpisani dokumenti između te kompanije i države. Stojković je kazala da, ukoliko postane predsednica Srbije, kompanija “Rio Tinto” definitivno neće raditi u Srbiji i naglasila da ta kompanija ne posluje ni u jednoj drugoj evropskoj državi.

Ocenila je da ta kompanija traži “korumpirane vlade, gde uspostavljaju odnose koji nisu transparentni”. “Mi ovde imamo upravo takvu situaciju. Imamo i predsednika i premijerku i ministre koji direktno lobiraju za ‘Rio Tinto'”, rekla je ona i dodala da je po trenutnom Prostornom planu Republike Srbije planirana izgradnja 42 rudnika i šest termoelektrana, uz ocenu da bi taj plan morao da bude ukinut. “Toliko rudnika u ovoj maloj Srbiji znači da ste vi promenili reljef Srbije. Više nemate prirodu, imate samo profit koji, ako ste uništili sve na čemu i od čega živite, ne znam čemu vam služi”, istakla je Stojković.