уторак, фебруар 27, 2024

Navaljni okrivljen za malverzacije u velikim razmerama

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 22. marta 2022. (Beta) – Sud u Moskvi je danas proglasio vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog krivim za “finansijske malverzacije u velikim razmerama”.

“Navaljni je vršio malverzacije, odnosno krađu tuđe imovine putem obmane i zloupotrebe poverenja”, navodi se u osuđujućoj presudi sudije Margarite Kotove. Navaljni, najpoznatiji protivnik Kremlja, osuđen je i za nepoštovanje suda, ali za sada nije poznato koje će mere biti primenjene u tom predmetu.

Tokom rasprave 15. marta Tužilaštvo je zatražilo da Navaljni bude kažnjen sa 13 godina strogog zatvora i novčanom kaznom od 1,2 miliona rubalja (oko 10.500 evra). Očekuje se da će kazna Navaljnom biti izrečena danas.

Advokati Navaljnog su naveli da je on nevin i da nije izvršio ono za šta se tereti, dok sam opozicionar tvrdi da je reč o političkom procesu.

Sud zasedao u zatvoru – Navaljnom devet godina robije

Lefortovski sud Moskve osudio je danas opozicionara Alekseja Navaljnog na devet godina strogog zatvora i kaznu od 1,2 miliona rubalja (oko 9.000 evra) zbog “finansijskih malverzacija u velikim razmerama” i uvredu suda.

“Navaljni je vršio malverzacije, odnosno kradju tudje imovine putem obmane i zloupotrebe poverenja”, navodi se u osudi sudije Margarite Kotove.

Sud je zasedao u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, gde je Navaljni zatvoren. Krivični posupak protiv Navaljnog je pokrenut krajem 2020. godine, a Istražni komitet je tada saopštio da je Navaljni potrošio na lične potrebe 356 od 588 miliona rubalja prebačenih na različite fondove, uljučujući i glavni – Fond za borbu potiv korupcije. Tužba za nepoštovanje suda se pojavila krajem 2021. godine, da bi kasnije oba predmeta sud objedinio.