понедељак, јул 22, 2024

Vinarija Ostojić- autentična vina iz Potpolja

Slične objave

Podeli

Vjekoslav Madunić, dopisnik portala Forum iz Zagreba

Vinarija Ostojić je bila još jedna hercegovačka vinska kuća na tribini/promociji ” Vrijeme je za…”koja se održava u prostorijama HKD Napredak u centru Zagreba. Vlado, otac i vlasnik i sin Blaž su nam približili ovu vinariju iz Potpolja koja nije poznata široj publici u Hrvatskoj. Imali smo priliku probati tri žilavke iz 2018.,20., i 21. godine te četiri crna vina- blatinu Stjepan Ostojić 2019., Merlot Kujava iz 2017., Vranac Radivoj Ostojić 2017. i cuvee Stjepan Ostojić iz 2018.

Vinarija, koja se nalazi u Potpolju nedaleko Čitluka, godišnje proizvede oko 66000 butelja sa 6 hektara vlastitih nasada na oko 28 000 trsova. Istaknuti vinogradi nalaze se na području Trapuljaka (trnjak, vranac, cabernet sauvignon, metrlot, vranac) na Stupu se uzgajaju žilavka , blatina i vranac. Na Sadiću i Bašti nasadi su blatine i žilavke a u Gaju-trnjak, žilavka, blatina, merlot, CS i vranac. Dobijali su više nagrada u svom okrugu i BiH a 2021- je žilavka iz 2020. dobila srebrnu medalju na svjetski prestižnom Decanteru sa 95 bodova.

Ostojići imaju tradiciju uzgoja loze kroz cijelo 20.stoljeća a prva butelja modernog doba izašla je iz vinarije 1994.godine. Vina izvoze u Srbiju, Sloveniju i Švicarsku. Za nazočnost u Hrvatskoj upravo traže partnera. Zanimljivi su i nazivi na etiketama njihovih butelja. Riječ je o srednjevjekovnim povijesnim ličnostima kraljevima i caricama sa širega bosanskog područja i Hercegovine koje sam već naveo u uvodu. Blaž Ostojić nas je upoznao da njihovi korijeni, Ostojića, sežu uz mnoge meandre sve do unatrag sedam stoljeća. To je svakako dobar marketinški potez jer više vinarija iz toga područja vuče povijesne korijene i diče se tom poviješću. Tako su Bijakovići, mjesto nadomak Međugorju, ime dobili po BIJAKU (jakome ratniku) iz doba Kotromanovića a u širemu području su i Ostojići.

foto: Vjekoslav Madunić

Od sedam kušanih vina ovdje izdvajam tri, ne zato što su ultimativno najbolja, nego stoga što je to moj izbor. Od tri žilavke nije se bilo lako odlučiti za najupečatljiviju, možda ne najbolju, a to je u ovome trenutku najmlađa i najpotentnija ona iz 2021. za koju je veći dio nazočnih zaključio da je već sada dobra a da će tijekom vremena razviti sve najbolje karakteristike. Gospodin Ostojić nam je rekao da je maceracija rađena u vinifikatoru od 12 sati nadalje na 12 stupnjeva celzijusa, dakle sa hlađenjem s obzirom na vanjsku temperaturu. Nakon dvadesetak dana premještena je u drugi tank a onda miješana sve do pred Božić, otprilike 2.5 mjeseca.

Nenad Trifunović koji je na kraju vrlo lijepo govorio o probanim vinima i autoru Vladi Ostojiću konstatira odlične voćne mirise ali još ne nalazi korjenaste okuse koje preferira kod žilavki. Naravno, ovo je još rano za konačnu ocjenu i dozrijevanjem za nekoliko mjeseci Vinopija će pouzdano pronaći ono što voli u ovoj sorti. I Ostojić smatra da ova žilavka može čak premašiti onu nagrađenu na Decanteru iz 2020. godine. Drugo vino je merlot Kujava 2017 alkoholi oko 13% , ostatak šećera samo 4 grama mada su mnogi pomislili na prvo kušanje da je poluslatko. Vinifikacija je bila na klasičan način vinarije ostojić-maceracija oko 20 dana na temperaturi oko 24 stupnja. Jakopović: ” vino je ukusno, čisto ,precizno, tanini su svileni zaobljeni i dostatni da je vino mekše ne bi vrijedilo. Zove drugu čašu”. Možemo reći da je ovaj merlot uza sve svoje klasične mirise i okuse pravi reprezetant svoga hercegovačkoga kraja. Fenolno jako zrelo. Iz publike čujemo aromatski spektar taman, kožnatost a ipak ga nije teško piti. Bitno je reći da ovo vino nije bilo u drvu , amo rostfraj i dvije godine u boci. Cijena u vinariji oko 20 km ili 80-etak kuna.

foto: Vjekoslav Madunić

Naposlijetku tu je i vranac Radivoj Ostojić također iz 2017. sa 13.6 alkohola, kiselina na 7 što mu jamči još dulji vijek od sadašnjih 5 godina. Vrlo sortno prepoznatljiv, okus teleće krvi, svježina na nepcu, fenološki zrelo a ekstrakt je bio 32. Dugotrajan u okusu vibrantne kiseline. Vizualno,  sa ljubičastim rubovima, tamno sugerira svježinu. Topčagić-meni je ovo do sada najbolje vino. Kozarčanin u svom stilu dodaje koliko kiseline toliko eura. Cijena na kućnom pragu kaže vlasnik Vlado Ostojić, koji je davao iscrpne podatke o svakom vinu , je oko 8 eura. Enolog sa kojim se konzultiraju je dugogodišnji djelatnik iz toga kraja Darko Šimić.

Ipak i posljednje četvrto vino zaslužuje nekoliko rečenica. To je cuvee Stjepan Ostoja 2018 (CS, blatina i merlot u podjednakim postocima) 13.8 alkohola, kiselina oko 6 . U procesu proizvodnje grožđe izravno iz vinograda ide u kupažu. Dvadesetak dana maceracije na otprilike 25 stupnjeva a nakon rostfraja ide 12 mjeseci u bačve od 2000 litara. Ovo vino je traženo u njihovom podrumu i posebno popularno kod posjetitelja.Nenad Trifunović Vinopija: “Za mene su ovo poštena vina. Koncentrirana , točna i sa prepoznatljivim  karakteristikam terroira iz kojega dolaze”.

Vinarija Ostojić ima već sada dobra i vrlo dobra vina sa svim ključnim pretpostavkama za daljnje napredovanje. U tom smislu Vlado Ostojić polaže velika očekivanja od najnovijeg cuvee-a ( trnjak, blatina, merlot) koji je od kraja prošle godine na odležavanju u bačvama oko 10-12 mjeseci a zatim rostfraj i boca. Uskoro, a to im jer velika želja, bi trebali biti i na hrvatskom tržištu.

U podrumu Ostojića se proizvodi i žestica od klasičnih loze i travarice preko voćnih destilata višnja, jabuka, slatkog oraha  do gina od borovice (od zelenih bosanskih pomiješanih sa smeđim i crvenim bobicama iz čitlučkog kraja) sada na odležavanju a po riječima vinara bit će to najbolji destilat do sada. Ostojići se također bave i turizmom hotel u Međugorju te agroturizmom. Potpolju je vila Monako u sklopu vinarije sa 12 soba i restoranom kapaciteta 50 plus 50 osoba. Vrijedni i marljivi ljudi iz broćanskog kraja.