среда, април 24, 2024

Stano: Formiran odbor za primenu Ohridskog sporazuma

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. aprila 2023. (Beta) – Zajednički odbor za praćenje primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pratećeg Aneksa formiran je danas, kako je i planirano Aneksom sporazuma, 30 dana od njegovog usvajanja, rekao je za N1 portparol Službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

Predsedavajući tim odobrom biće specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, Srbiju će predstavljati šef pregovaračkog tima Petar Petković, a Kosovo njegov ambasador u Briselu Agron Bajrami.

Odbor će se redovno sastajati u Briselu, a njegov zadatak će biti da prati primenu sporazuma između Beograda i Prištine i Aneksa o primeni. Svi detalji oko načina rada biće precizirani nakon sastanka na najvišem nivou između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija koji je, kako saznaje N1, zakazan za 2. maj u Briselu.

U Tački šest Aneksa Sporazuma navodi se da su “dve strane saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno od strane Zajedničkog odbora za praćenje”.

Aneks je dogovoren na sastanku Aleksandra Vučića i Albina Kurtija 18. marta u Ohridu, a rok od 30 dana ističe danas.