недеља, април 14, 2024

Stano: EU uključena u istragu sukoba u Banjskoj

Slične objave

Podeli

BRISEL, 28. septembra 2023. (Beta) – Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je danas u Briselu izjavio da je Evropska unija (EU) zajedno s partnerima u regionu i SAD veoma uključena u istragu oružanog sukoba u Banjskoj i predočio da “ono što se dogodilo u nedelju mora biti rasvetljeno jer će biti posledica“.

Veoma jasan stav EU je“, rekao je Stano, “da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni“.

Stano je kazao da  EU neće komentarisati pojedine izjave, ocene ili stavove sve dok se istragom potpuno ne utvrdi šta se tačno dogodilo u oružanom sukobu na području Banjske.

Stano je time na brifingu u EK odgovorio na pitanje novinara da li Evropska unija deli mišljenje srpskog predsednika Aleksandra Vučića da, na osnovu Briselskog sporazuma, kosovski policajci albanske narodnosti ne smeju da budu prisutni na severu Kosova, što bi, prema tumačenju novinara, značilo da se opravdava ubistvo kosovskog policajca u sukobima u Banjskoj.

Portparol u EK je naglasio da su “stavove Unije jasno istakli visoki predstavnik Žozep Borel, evropska dvadesetsedmorica i pojedine članice Unije, kao i međunarodni partneri, predočivši  očekivanja i savete Brisela obema stranama šta se upravo u ovom času mora učiniti”.